• 瀏覽: 13,875
  • 回覆: 62
+12
聽到有人帶細路九歲左右小學生去旅行參觀中國建築,個細路行入門口見到有堆長柄武器想買

雙失
長柄冇氣? 會唔會係一碌棍

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-25 17:47 發表
蘇貞昌稱若兩岸開戰將「拿掃帚跟他拚」
開戰即刻走佬就真

指三國武將武器

引用:
原帖由 蜜桃希 於 2022-11-26 10:13 發表
指三國武將武器
得個恨字,真禁品,即拉

引用:
原帖由 蜜桃希 於 2022-11-26 10:13 發表
指三國武將武器
最中意方天畫戟

依家內地工匠手工精美,好想做一套呂布的山文甲。

附件

1536283963_256102.jpg(96.19 KB)

589b4a787f024b85bdc4517d580903f0.jpg(10.75 KB)

0.jpg(91.06 KB)

0(1).jpg(76.65 KB)

有邊個男人細個唔鐘意武器?

正啊,D武器同盔甲,喺香港拎武器係咪犯法?
中意到連春夢都有著盔甲同拎武器,有興趣search吓我d post

引用:
原帖由 蜜桃希 於 2022-11-26 18:44 發表
正啊,D武器同盔甲,喺香港拎武器係咪犯法?
中意到連春夢都有著盔甲同拎武器,有興趣search吓我d post
除避彈衣外,衣服冇問題,唔係走私文物就得

武器就要執生,有啲 未開鋒 都可能瀨野
因為 古兵器 本身就合乎法例中 攻擊性武器定義 - 制造出泥嘅目的就係 攻擊用途
而長矛類,就算冇鋒口 一樣可以致命

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-26 13:21 發表

最中意方天畫戟
方天畫戟 係三國演義武器唔係三國時代武器 XD
戟係 隨/唐 時代先出現

雖然我都都好鍾意方天畫戟,人中呂布,馬中赤免

點會
根本冇機會用

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-11-26 20:24 發表

方天畫戟 係三國演義武器唔係三國時代武器 XD
戟係 隨/唐 時代先出現

雖然我都都好鍾意方天畫戟,人中呂布,馬中赤免
戟是在商代出現,在漢代已經是主流長武器
只是方天戟是要到宋代才有記載而且是儀仗用的東西,所以很明顯呂布用的不會是方天戟

觀近代史方天畫戟應該不是一件好兵器。
清朝將領有用關刀和長槍,我孤陋寡聞唔見佢哋用方天戟,可能難揮舞,劈殺力量不及關刀,靈活彈性不及長槍。
再近代,武術隊都好似冇玩方天戟。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]