• 瀏覽: 13,908
  • 回覆: 62
+12
大將陳賡的祖父是湘軍將領,祖居還供奉他的大刀。

引用:
原帖由 erkc 於 2022-11-28 15:48 發表

戟是在商代出現,在漢代已經是主流長武器
只是方天戟是要到宋代才有記載而且是儀仗用的東西,所以很明顯呂布用的不會是方天戟
商朝就出現嗰個 唔係叫 「戈」咩?

可能我攪錯左,

總之 呂布唔係用 方天畫戟 

PS:  係喎,轅門射戟,係有戟,唔止戈/予

引用:
原帖由 6674 於 2022-11-28 18:31 發表
觀近代史方天畫戟應該不是一件好兵器。
清朝將領有用關刀和長槍,我孤陋寡聞唔見佢哋用方天戟,可能難揮舞,劈殺力量不及關刀,靈活彈性不及長槍。
再近代,武術隊都好似冇玩方天戟。
畫戟係宋朝初年設計,設計個本意係保留步兵長距離刺殺。同時具有可以勾住對方兵器。撥開個作用。

所以無辦法形成一個大陣。因為要發揮勾,就要橫掃。只能用於小組分散出擊。 擾亂對方陣勢。

屬於特種兵用途。

但佢有個缺點,就係比較適合步兵使用同 對付個同樣係對方步兵。

而唐宋年間。帶盔甲個重型騎兵已經形成規模。
所以當宋同遼國開戰,使用畫戟個宋兵,準備去勾遼國步兵陣……然後發覺對面 全部係騎兵,煙塵滾滾咁殺過來

用弓箭啊!用長槍啊!   用咩q野畫戟嗻……

所以宋朝兵器譜上邊所謂十八般兵器。

係實戰之後,保留落來 即系長槍同錘。 因為只有呢兩樣野非常有效。

其他……其他攞來擺咯。

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-26 13:36 發表
依家內地工匠手工精美,好想做一套呂布的山文甲。
好似有帶胸圍

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-26 13:36 發表
依家內地工匠手工精美,好想做一套呂布的山文甲。
這種裝甲很靚,
但防衛力可靠嗎
很多位置都沒有cover ,而且鱗片又很薄,
係咪裝飾品
吾係上戰場?

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-11-29 09:12 發表

可能我攪錯左,

商代的是戈

引用:
原帖由 6674 於 2022-11-28 19:14 發表
大將陳賡的祖父是湘軍將領,祖居還供奉他的大刀。
這是訓練用的吧

長鞭算唔算

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-11-29 09:12 發表

可能我攪錯左,

嗯…記錯,戟應該是西周才對;不過戈和戟算是同一系統的長武器,而戟到隋唐時就已經不是實戰用兵器

引用:
原帖由 erkc 於 2022-11-29 15:13 發表

嗯…記錯,戟應該是西周才對;不過戈和戟算是同一系統的長武器,而戟到隋唐時就已經不是實戰用兵器
後期兵器都係趨向 簡單/粗暴/易造為主
刀淘太劍

宋 因為北方 有打鐵技術有強甲 就發展出 鈍兵器鐧/錘

明清大一純 又變返 刀槍

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-11-29 15:54 發表

後期兵器都係趨向 簡單/粗暴/易造為主
刀淘太劍

宋 因為北方 有打鐵技術有強甲 就發展出 鈍兵器鐧/錘

明清大一純 又變返 刀槍
鐧這些近戰武器對騎兵沒有用,
契丹的裝甲普遍很差,
只是北宋整體更差而矣,
西夏的裝甲比契丹高一班,所以北宋需要發明神臂弩去應付
至於女真的裝甲比西夏更高兩班
完全不怕神臂弩
所以輕鬆滅了契丹及北宋

中國的刀從未淘汰過劍
但是中國的劍在秦漢後明顯退步

至於宋代的刀劍質量都非常差
只是發明了不同用途的長刀
在專業化方面有很大進步
但是質量太差
碰上女真披二層厚甲的騎兵毫無作用

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-29 13:03 發表

畫戟係宋朝初年設計,設計個本意係保留步兵長距離刺殺。同時具有可以勾住對方兵器。撥開個作用。

所以無辦法形成一個大陣。因為要發揮勾,就要橫掃。只能用於小組分散出擊。 擾亂對方陣勢。

屬於特種兵用途。

但佢有個缺點,就係比較適合步兵使用同 對付個同樣係對方步兵。

而唐宋年間。帶盔甲個重型騎兵已經形成規模。
所以當宋同遼國開戰,使用畫戟個宋兵,準備去勾遼國步兵陣……然後發覺對面 全部係騎兵, ...
宋代的馬大多來自南方
身高115cm 左右,又矮又弱,根本披不了甲,更加無法衝鋒,
宋朝的騎兵編制只是騎馬步兵,重騎兵極少,就是有也只是皇家儀像隊
唐軍其實也是以騎馬步兵為主,只是多了突厥及中亞的僱傭騎兵,重騎多是來自這些僱傭兵

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-11-29 18:06 發表

鐧這些近戰武器對騎兵沒有用,
契丹的裝甲普遍很差,
只是北宋整體更差而矣,
西夏的裝甲比契丹高一班,所以北宋需要發明神臂弩去應付
至於女真的裝甲比西夏更高兩班
完全不怕神臂弩
所以輕鬆滅了契丹及北宋
短兵器 唔係攻堅用,係 執手尾/屠殺敗退亂兵用,背得一擊

宋自甘墮落遮(雖然歷代傳統),女真強極都要慨嘆:「撼山易,撼岳家軍難」。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-11-29 14:34 發表

這種裝甲很靚,
但防衛力可靠嗎
很多位置都沒有cover ,而且鱗片又很薄,
係咪裝飾品
吾係上戰場?
這是唐朝的明光鎧,甲片測試箭射不入,只係拎圖中咁上下的甲片去測試,完成品就冇測試過。

如果你想做一套,可以同店家講,成品要擋到刀箭先收貨,睇下店家敢唔敢接單。

中華鎧甲-​明光金鎧(寶相麒麟明光鎧)
http://www.madefuns.com/dongtai/907.html

附件

4-151214151211264.jpg(54.45 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]