• 瀏覽: 2,343
  • 回覆: 13
612基金案無註冊為社團案 6名被告罪成已停運的「612人道支援基金」,5名基金信託人包括天主教香港教區前主教陳日君、前

已停運的「612人道支援基金」,5名基金信託人包括天主教香港教區前主教陳日君、前立法會議員吳靄儀、何秀蘭、歌手何韻詩及嶺南大學前副教授許寶強,連同秘書施城威,被控違反《社團條例》,早上在西九龍裁判法院,被裁定罪名成立。 案情指,5名信託人連同基金秘書,在反修例示威衝突爆發後成立基金,表明支援被捕或受傷的反修例人士,有角色參與基金管治和運作,但就無將基金註冊為社團,6人否認控罪。在等待裁決期間,基金秘書施城威本月初在機場再被捕,涉嫌串謀勾結外國勢力。

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2466131

會唔會判監禁呢?期待判刑。

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news2/local/2466131/612基金案無註冊為社團案-6名被告罪成

會否成棚人都係貪玩呢?

豈不是在洗黑錢?

睇住黃絲折墮係人生一大享受

今晚又可以加餸, 食夠612

引用:
原帖由 touya08 於 2022-11-25 13:05 發表
今晚又可以加餸, 食夠612
罰款雖少,有案底要緊

引用:
原帖由 dtw 於 2022-11-25 12:16 發表
612基金案無註冊為社團案 6名被告罪成已停運的「612人道支援基金」,5名基金信託人包括天主教香港教區前主教陳日君、前

已停運的「612人道支援基金」,5名基金信託人包括天主 ...
612形同黑社會社團,又點可能申請合法化呢???

罰款了事

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2022-11-25 13:04 發表
睇住黃絲折墮係人生一大享受
搞到我用多咗錢買啤酒花生不過都值得

引用:
原帖由 強勁的🐴 於 2022-11-25 17:14 發表

612形同黑社會社團,又點可能申請合法化呢???
唔合法咪犯法囉

好睇過世界盃

引用:
原帖由 dtw 於 2022-11-25 17:37 發表

唔合法咪犯法囉
所以612犯法又點可以合法

又係 嚴舜兒只狗官,判罰幾千蚊。

平過冇帶口罩被捉?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]