• 瀏覽: 9,195
  • 回覆: 74
+2
引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2022-11-25 12:55 發表

香港班黃法官無視中國國家安全!
肥佬黎又是特大漢奸!為免洋律師洩露國家機密,應移交中央審訊!!
無外國勢力介入,只係被告要求搵某個律師。國安法是防止國安罪行,唔係防止外國人來港。😆
香港是一國兩制,要只限中國律師做要交內地審。亦不符一國兩制精神。要百分百全中國請放內地處理。

國安法案件一切以中文文本為標準,上庭煩請講返中文

引用:
原帖由 AZ97 於 2022-11-25 13:06 發表

唔俾用外國律師的案件,是在內地北京審的。如果香港唔俾用,即是要將一干人等移交內地審。
律政司點解咁唔願外國律師參與,驚有文件俾外國人見到?
不合邏輯, 本地律師一樣有機會洩漏, 所以一律只許被告用官派律師乃唯一方法。

引用:
原帖由 AZ97 於 2022-11-25 13:06 發表

唔俾用外國律師的案件,是在內地北京審的。如果香港唔俾用,即是要將一干人等移交內地審。
律政司點解咁唔願外國律師參與,驚有文件俾外國人見到?
睇結果?
星期一就知

引用:
原帖由 323236281 於 2022-11-25 11:00 發表
壹傳媒創辦人黎智英被控違反《港區國安法》案件,高院原訟庭上月頒發許可,容許黎智英聘用英國御用大律師 Tim Owen 辯護,律政司遂向終審法院申請上訴許可,冀推翻高院決定,終審法院今早開庭處理。《星島日報》專欄「大棋盤」今早引述「知情人士」指,律政司不僅認為涉及《港區國安法》的案件不能聘請海外律師,即使現有刑事罪行條例中涉及《基本法》23 條的條文,包括煽動判亂罪、叛國罪等條文,都不能聘請海外律師 ...
喺英國連普通安個鏡頭都唔準中國製造,時國安法案件又真係冇理由可以用西人律師

引用:
原帖由 dragontigergate 於 25-11-2022 11:45 發表
香港司法再玩野,就人大釋法,到時香港假法人自己無面
唔洗人大釋法架,阿爺早有準備,知道香港的司法系統靠唔住,訂立『國安法』時己留有一手,睇下第五章第55至61條啦
https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20202444e/cs220202444136.pdf

引用:
原帖由 學習 於 2022-11-25 11:02 發表
支持人大釋法,肥狗送中處死!
點解唔送中審理?國安法話可以㗎

引用:
原帖由 royrac2 於 2022-11-25 11:05 發表
仲有外籍唔可以做法官
釋法吧

引用:
原帖由 waltzno2 於 2022-11-25 11:10 發表
高院啲法官都亂嚟,點可能俾外國國籍嘅律師打中國嘅國安法,佢地邊會站在中國國安立場去諗
中國香港國安法

引用:
原帖由 夜來人 於 2022-11-25 11:12 發表
直接唔駛坐到死,駛鬼上庭咩
又話依法?

引用:
原帖由 kwanhung 於 2022-11-25 13:53 發表

又話依法?
依法未審前還押幾年不可保釋, 死係監獄係佢自己短命, 與人無尤, 司法公正絲毫無損

新聞睇到終院初步評語, 根本就係想你贏就幫口, 想你輸就好似記者咁話你呢樣無解釋, 果樣講得唔清楚

引用:
原帖由 royrac2 於 2022-11-25 11:12 發表

不是立場問題, 係佢地會將審理內容機密外洩
x2
相反外國都唔會畀中國律師參與當地國安案件一樣。

引用:
原帖由 AZ97 於 2022-11-25 13:10 發表

無外國勢力介入,只係被告要求搵某個律師。國安法是防止國安罪行,唔係防止外國人來港。😆
香港是一國兩制,要只限中國律師做要交內地審。亦不符一國兩制精神。要百分百全中國請放內地處理。
你講嘅野前後矛盾
無外國勢力介入,只係被告要求搵某個律師。國安法是防止國安罪行,唔係防止外國人來港。 <—— 中國國安法搵鬼佬律師嚟香港打係無可能,外國人來港旅行係可以。香港是一國兩制,要只限中國律師做要交內地審。亦不符一國兩制精神。要百分百全中國請放內地處理。 <—— 一國無制都大唔過中國國安法,香港有中國籍律師,請佢哋咪得囉。

有乜所謂,中文審案

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]