• 瀏覽: 52,674
  • 回覆: 166
+4
國家衞健委周五(25日)公布,內地前一日新增32,695宗本土新冠病例,新症一連兩日超過3萬宗。廣東省新增病例仍佔最多,有8,476宗,其次是重慶,有逾6千宗。北京市新增1,860宗本土新冠病例,其中400人為社會篩查發現。河北新增3,375宗病例,其中3,197宗由石家莊市報告。北京市疫情持續高位增長,政府當日再呼籲強化區域疫情防控屬地責任,確保屬地、部門、單位、個人四方責任落實到位。北京市東城區近期全面加強轄區市場主體防疫工作監督檢查力度,在檢查中發現未落實疫情防控責任企業,周四對8家分別從事餐飲和生鮮蔬果銷售的企業作出通報。

前日兩萬八,昨日三萬一,今天三萬二,動態清零,愈清愈多,大陸已肯定阻不了Omicron的蔓延。如果要等大陸能生產出針對新冠肺炎的防感染疫苗和口服藥(為何阿茲夫定不算數?),才能讓被封控的大陸人民解封及取消入境隔離政策的話,十幾億被封控的大陸人民可能要在家中終生監禁!事實上證明,封控是有用的話,大陸的確診數字就不會愈來愈多吧!大陸最失敗之處,就是沒有在今次爆發前谷全國人民打三針。以香港為例,整體過八成人口打了三針,已構成防重症屏障,到時,中招也只是在家放幾天假,服食幾天藥便可康復的事情。又用長生冠來嚇人?連自己的中醫也信不過!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20221125/bkn-20221125083757750-1125_00952_001.html

又到嚴峻階段

計返咪即係香港一日有百幾人中招,你咁撚緊張做乜啫?
擔心香港醫療系統又再崩潰吧啦。
今次呢波冇九月個波咁順攤架啦,氣溫下跌,新變種又多,今次冇咁易矇混過關!

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=30869920
早幾日有人話昨天七千五,今天七千二,本港確診數字已由八千回落。

打臉了!!!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-25 09:52 發表
今次呢波冇九月個波咁順攤架啦,氣溫下跌,新變種又多,今次冇咁易俾李家超矇混過關!

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=30869920
早幾日有人話昨天七千五,今天七千二,本港確診數字已由八千回落。

...
有排都唔洗通關
羅湖,落馬洲,高鐵站鋪晒塵
再講無內地遊客嚟香港
香港零售業都玩完

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 on285 於 2022-11-25 09:55 發表

有排都唔洗通關
羅湖,落馬洲,高鐵站鋪晒塵
再講無內地遊客嚟香港
香港零售業都玩完
剛剛相反! 如果大陸可以控制疫情, 會繼續封關
但控制不了嘅情況就會唔同

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-25 09:52 發表
今次呢波冇九月個波咁順攤架啦,氣溫下跌,新變種又多,今次冇咁易俾李家超矇混過關!

...
香港超過九成人口打了首兩針,超過八成打了第三針,加上超過二百萬人曾確診,已有混合免疫的優勢,現在去私家診所可以打流感疫苗,輕症新冠病患者又有視訊診症服務,沒甚麼好擔心的。

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-11-25 09:58 發表

香港超過九成人口打了首兩針,超過八成打了第三針,加上超過二百萬人曾確診,已有混合免疫的優勢,現在去私家診所可以打流感疫苗,輕症新冠病患者又有視訊診症服務,沒甚麼好擔心的。
冇咩好擔心?盧寵茂話再爆上去就要收緊喎。
李家超四針中招,入醫院攞藥,如果疫苗靠得住佢食乜嘢藥嗻?

送清零派一首詩︰

(唐.白居易)
離離原上草,一歲一枯榮。
野火燒不盡,春風吹又生。
遠芳侵古道,晴翠接荒城。
又送王孫去,萋萋滿別情。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-25 10:00 發表

冇咩好擔心?醫務衛生處盧寵茂食咗長洲覆核王記殺威棒之後唔敢出嚟,縮左係女人後面,搵咗個副處長出嚟,話再爆上去就要收緊喎。

李家超打四針中招,入醫院攞藥,證明佢都知啲疫苗靠唔住喎。如果疫苗靠得住佢食乜撚嘢藥嗻?
從來沒有人說過打針可以防感染,防重症已經是其功效。有病便去食藥,而且保證五天內便可由陽轉陰,很正常。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-25 10:00 發表

冇咩好擔心?醫務衛生處盧寵茂食咗長洲覆核王記殺威棒之後唔敢出嚟,縮左係女人後面,搵咗個副處長出嚟,話再爆上去就要收緊喎。

李家超打四針中招,入醫院攞藥,證明佢都知啲疫苗靠唔住喎。如果疫苗靠得住佢食乜撚嘢藥嗻?
最新措施是把現有的社交距離措施延長至十二月十四日,即是維持現狀。即是升到九千幾,都沒有考慮收緊喎!而且,李副局長說會繼續谷第三針來應對疫情的升勢。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-25 10:07 發表

如果你講得出從來冇人話過打針可以防感染
證明你已經有腦霧

世衛開頭係要疫苗有防感染效果超過五成先至批。
上年政府係宣傳緊,健康人群接種兩針防感染,為長者同小童產生免疫屏障。
對!只是五成,不是絕對可以預防嘛!是你誤解為絕對可以預防而已。

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-11-25 10:07 發表

最新措施是把現有的社交距離措施延長至十二月十四日,即是維持現狀。即是升到九千幾,都沒有考慮收緊喎!而且,李副局長說會繼續谷第三針來應對疫情的升勢。
如果谷針有用就不會搞到咁嘅田地了。
谷針到呢一刻只係單純商業活動。

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-11-25 10:09 發表

對!只是五成,不是絕對可以預防嘛!是你理解為絕對可以預防而已。
而家係零防感染啊。
大把研究踢爆,打三針嘅抗體都唔足以防止新變種病毒感染啊,冇計啦啲抗體根本唔同結構。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]