• 瀏覽: 53,324
  • 回覆: 163
【Now新聞台】復必泰二價疫苗下周抵港,下月初供市民接種。港大兒童及青少年科臨床名譽副教授關日華表示,二價疫苗可加強對抗變種病毒的免疫能力,提供較廣泛的保護,而其副作用亦輕微,呼籲市民放心接種。

【Now新聞台】復必泰二價疫苗下周抵港,下月初供市民接種。港大兒童及青少年科臨床名譽副教授關日華表示,二價疫苗可加強對抗變種病毒的免疫能力,提供較廣泛的保護,而其副作用亦輕微,呼籲市民放心接種。

關日華:「反應來說,針口可能會出現痛楚,可能有某些人士接種完針口會有紅和腫的情況,不過很快都會減退,另外有少部分人士可能會發燒、疲累等情況,但絕對不要擔心,其實是好事來,因為正正是身體對疫苗內的抗原、病原體產生免疫反應。」

打針幾時會完,打完咪都有機會中...

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=498701&home=1

只供第四針 

第四針係米事必要打?

引用:
原帖由 silverseven 於 2022-11-25 14:38 發表
只供第四針 
我都唔明點解打咗兩針都唔俾打二價做三針,明明內地都優先俾完成兩針去試用噴鼻式。究竟啲磚家同膠官收咗幾錢去幫疫苗公司清啲無人要嘅舊貨?

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-11-25 09:45 發表

【Now新聞台】復必泰二價疫苗下周 ...
新冠疫苗最主要係防重症同死亡,並唔係防感染。
😅😅😅

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-11-25 17:33 發表

我都唔明點解打咗兩針都唔俾打二價做三針,明明內地都優先俾完成兩針去試用噴鼻式。究竟啲磚家同膠官收咗幾錢去幫疫苗公司清啲無人要嘅舊貨?
唔算清舊貨。
發展中國家對疫苗還是有一定需求呢。
😅😅😅

晚晚睇世界盃 都要扮冇睇到
唔知咩知味 裝耐咗唔知會唔會心理扭曲埋

引用:
原帖由 凌亂最後的冬瓜 於 2022-11-25 18:20 發表

唔算清舊貨。
發展中國家對疫苗還是有一定需求呢。
😅😅😅
發展中國家無錢買咁藥廠係咪會送?香港啲疫苗真金白銀用市民啲稅金買架。

曱甴快打伏必die易

有待觀察。

只打科興

又貪腐cap 水。😡

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-11-25 16:33 發表

好明顯
你仲未睇到政府玩甚麼
你估仲以為是淋病軟弱
局長那位上任
之前爆1萬政府更加要出手谷人死線前打3針
不再比人仲要等(2年半己比你考慮)比人仲未打齊3針
你想打二價
第4針5針打二價

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-11-25 09:45 發表

【Now新聞台】復必泰二價疫苗下周 ...
一直都無聽聞過香港話臨床測試復必泰二價疫苗,究竟香港有無做臨床測試過就批准緊急使用?相反早在幾個月前就開始臨床測試科興二代疫苗,只是直至現時仍未批准使用?

引用:
原帖由 凌亂最後的冬瓜 於 2022-11-25 18:15 發表

新冠疫苗最主要係防重症同死亡,並唔係防感染。
😅😅😅
防重症同死亡係後期嘰說法

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]