• 瀏覽: 6,023
  • 回覆: 20
據中國探月工程總設計師吳偉仁透露,為了防止可能發生的小行星撞擊地球事件,我國已在制定發展規划,未來將實施地外小行星防禦任務。他表示,當小天體從火星以外飛過來后,先發射探測器確定其軌道,然后發射撞擊器,改變它的軌道。這是未來10年之內要實施的。(央視軍事)

十年內,難道已經有潛在目標了?解放軍成立太空部隊,進行南天門計劃?

https://youtu.be/QNzCuuehviw[code][/code]

中國正在建設月球互聯網,計劃2030年前後載人登月 建月球基地,在月球種菜。
https://youtu.be/0mN6VCD9VQ4?t=50

改變其軌道,可能會引起蝴蝶效應,意外滅絕其他外星生物星體?

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-11-25 03:25 發表
保衛地球要緊

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-11-25 03:25 發表
NASA 都咁樣做喎!你之前無警告NASA 嗎?

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=30809654

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2022-11-25 05:14 發表

NASA 都咁樣做喎!你之前無警告NASA 嗎?

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=30809654
納粹西唔侵略人已經係萬幸,一如以往佢地作既孽要我地中國人幫佢地還,就好似天疫咁,已經習慣!
提佢老美個臭西只會另佢變本加麗加速發展用作侵略武器和我地當初發明火藥一樣,我地用作煙花喜慶,佢地偷來用作侵略滅絕異種武器,歷史已見證多次!
死性不改,必要時放棄維京後裔吧!

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-11-25 07:23 發表

納粹西唔侵略人已經係萬幸,一如以往佢地作既孽要我地中國人幫佢地還,就好似天疫咁,已經習慣!
提佢老美個臭西只會另佢變本加麗加速發展用作侵略武器和我地當初發明火藥一樣,我地用作煙花喜慶,佢地偷來用作侵略滅絕異種武器,歷史已見證多次!
死性不改,必要時放棄維京後裔吧!
美國可以用一粒直徑10km嘅小行星撞落北京一嘢使中國滅國

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2022-11-25 11:11 發表

算巴拉,美國這個LGBTQ+毒品的放蕩墮落的腐敗玩意,有屁能力辦到,你不如寄望外星人了。

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2022-11-25 11:11 發表

美國政客財閥移民左去火星未?

引用:
原帖由 kingking99 於 2022-11-25 12:22 發表

美國政客財閥移民左去火星未?
直徑十公里小行星撞北京美國唔會有事

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2022-11-25 13:26 發表

等美國有咁嘅本事先算啦!話唔定中國做到先呢

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2022-11-25 13:26 發表

直徑十公里小行星撞擊地球,美國會無事??結果是地球上生物基本全部毀滅!!

腦子是個好東西

引用:

用什麼大推力火箭上行星? 上到去用什麼力量將行星推向中國滅國? 不會是魔法師的一𣊬間飄移啩

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2022-11-25 16:11 發表

直徑十公里小行星撞擊地球,美國會無事??結果是地球上生物基本全部毀滅!!

腦子是個好東西
十公里有咁勁?

概率上,滅絕級十公里隕石億年~十億年至出現一次,真正要擔心係一百米同一公里級,中一發就要重畫國界嘅破壞力

現時地球任何時刻只能探測幾%小行星帶,隕石越細光學同雷達都越難發現,已記錄嘅“關注對象”更係冰山一角

宜家返回式火箭大幅降低發射成本,建立天基探測網同攔截系統正係時候

引用:

睇下喲西方納粹組織點樣諗野?~第一時間就被臭西呃去利用,諗住點樣自殘滅自己國家嗱!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]