• 瀏覽: 2,038
  • 回覆: 9
荷蘭當局表明,不會盲目跟隨美國做法,限制對華出口晶片製造設備;當地晶片製造設備巨頭表明,會繼續投入中國市場。中方早前批評美方惡意打壓中國企業,違反國際經貿規則。美國...

ASML  獨立自主發展

Schreinemacher 表示,「重要的是捍衛自己的利益和國家安全。如果放在歐盟的籃子裡,並與美國談判,最後結果是自己把深紫外曝光設備送給美國,將使我們的處境更糟。」Schreinemacher 發言似乎代表,荷蘭越來越反對美國呼籲荷蘭出口管制與美國一致,破壞中國更發展晶片產業並提高軍事能力的企圖心。尤其整個歐盟都希望保持與中國交易的時刻。

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/tc/greaterchina/637efb1461c1212c27c66546/兩岸-荷蘭拒隨美限對華出口晶片製造設備-當地晶片商巨頭稱續投入中國市場

大陸清零又好,唔清都好,一樣唔影響中國做生意,有就有冇就冇。
有錢賺何止隔離你要佢跪低都嚟。

見老尾一方面叫歐洲盟友制裁俄羅斯,
另一方面就將天然氣炒高賣畀歐洲。
荷蘭仲唔驚咩!
中國就算唔係朋友,最少都唔係敵人。
同中國做生意,好過同佢老尾。

日本30年前因聽從美國指示,沉淪至現在!

若果限制出口,咁荷蘭制造的設備搵邊個去買呀?係咪佢老美賠返錢比荷蘭丫,並且包養荷蘭20年丫?

ASML 美資佔最多, 內裡亦有美國專利技術.

引用:
原帖由 sng850 於 2022-11-24 20:04 發表
日本30年前因聽從美國指示,沉淪至現在!
日本自戰敗後,就一直被尾國操縱,硬用軍事基地武力協迫,軟用傀儡政府操控政策,金融爆破只是美國將養肥了的雞宰了吃的結果

其實要求荷蘭唔賣機冇問題,但係你最少需要賠償人哋損失,一味淨係響度鳩噏美國佬正撲街。

唔同中國做生意, 荷蘭佬可以日日攬住光刻機捱餓發白日夢了...

聽美國佬狗噏玩制裁, 搞到自己冇錢賺兼失去競爭力, 美國佬不會多謝你及派狗餅比荷蘭佬食啊...

引用:
原帖由 singsings 於 2022-11-24 20:24 發表
其實要求荷蘭唔賣機冇問題,但係你最少需要賠償人哋損失,一味淨係響度鳩噏美國佬正撲街。
老美:我唔派黃背心搞9你,我已經仁至義盡;唔係我當年解放你,你而家仲係掛緊納粹旗呀,忘恩負義

(最尾三句,老美真係曾經罵過法蘭西,當時法蘭西反對老美入侵伊拉克)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]