• 瀏覽: 22,725
  • 回覆: 162
+7
 再咁落去, 
中國O既 EAST 隨時行得快過國際合作O既 ITER. 

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-11-25 09:19 發表

x2

中國直到宋朝(南宋),科技領先全世界;簡單講,火藥武器,全世界只有南宋擁有

中國天文學一直領先世界,直至明末才被西方超越;中國觀測太陽黑子比西方早千幾年

西方醫學要到十九世紀後期,確立「細菌致病」之後,才開始追上中醫水平;二十世紀初發明X光,加上外科手術發展,才超越中醫(十九世紀中期以前,西醫連甚麼東西引起疾病,以至於疾病如何傳播,仍然未有共識)
中國以前班科舉人士其實唔差。
有各種學科要考。我之前都以為電視咁。考吟詩作對。
睇過紀錄片介紹,原來唐朝欽天監其實係有科舉考試。即系天文臺都有公務員考試。原來唔係睇風水咁。
係真正個地理天文知識。
佢地考試教科書其中一部叫《周髀算經》

上邊居然記載: “地有北極 中緯(赤道)南極”
南北有不解之冰(永久冰川),中緯有不死之草(無冬季,草唔枯死)
最離奇係,本書居然推算:極者,半年白晝,半年夜。

同今日地理天文知識完全一致。不過係一千二百年前,佢地點知道架? 當年西人都無環球航行。都無人去過北極。
點解唐朝人會知道得咁清楚?
而且根據呢d知識。可以明確。當時中國人應該知道地球係圓架。

科舉考呢d喔。考中,的確可以做天文臺長咯

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-25 09:36 發表

中國以前班科舉人士其實唔差。
有各種學科要考。我之前都以為電視咁。考吟詩作對。
睇過紀錄片介紹,原來唐朝欽天監其實係有科舉考試。即系天文臺都有公務員考試。原來唔係睇風水咁。
係真正個地理天文知識。
佢地考試教科書其中一部叫《周髀算經》

上邊居然記載: “地有北極 中緯(赤道)南極”
南北有不解之冰(永久冰川),中緯有不死之草(無冬季,草唔枯死)
最離奇係,本書居然推算:極者,半年白晝,半年夜。 ...
x2

古代中國測量經緯度相當厲害,現今方格地圖(北在上,南在下)中國宋朝已經有,同時期西方地圖似小朋友繪畫(西方測量術要到大航海時代才超越中國)

漢朝已經派測量員北到遼東,南到安南,測量緯度

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-11-25 09:48 發表

x2

古代中國測量經緯度相當厲害,現今方格地圖(北在上,南在下)中國宋朝已經有,同時期西方地圖似小朋友繪畫(西方測量術要到大航海時代才超越中國)

漢朝已經派測量員北到遼東,南到安南,測量緯度
問題係佢地根據數據推算出個結果係極端準確。佢地可以估計到南北極有半年夜晚。就可以知道佢地完全明白地軸同圍繞太陽公轉個斜角度。
如果唔係,係無辦法推算出來。因為唐朝肯定去唔到南極。

已經唔係經驗,而係有科學理論。有計數公式。而且可以推斷未來先可以觀察到個現象。
係有科學知識。
當然……個陣西人知條鐵……

引用:
原帖由 T2. 於 2022-11-24 19:04 發表
據中核集團核工業西南物理研究院消息,全球最大「人造太陽」國際熱核聚變實驗堆(ITER)的核心部件、被喻為ITER「防火牆」的增強熱負荷第一壁,周

人造太陽,大6幾十年前已製造成功,有乜好講
60年代,中國已造左個紅太陽毛澤東

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-25 09:57 發表

問題係佢地根據數據推算出個結果係極端準確。佢地可以估計到南北極有半年夜晚。就可以知道佢地完全明白地軸同圍繞太陽公轉個斜角度。

已經唔係經驗,而係有科學理論。有計數公式。而且可以推斷未來先可以觀察到個現象。
係有科學知識。
未必! 由測量數據可以估算到公式,知道向北去到某一點係半年夏半年冬,但未必知公式物理上點推來,包括地軸,公轉,對太陽傾斜角度等,所謂知其然而不知其所以然
物理上好多公式,包括量子力學D式,實驗數據可知條公式點,但從理論上推導出來,就正正係理論物理學家工作

人類貢獻

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-24 19:30 發表
以後個太陽底下,有個標籤。寫住:make in china
笑左 XD

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-25 09:57 發表

係有科學知識。
我估計當時應該有測量員到過北極附近,真正測量過緯度。南極是推想出來的

半年日,半年夜,應該是有人親身經歷過

西方有一份據傳是馬可勃羅留下來的簡陋地圖,裡面有堪察加半島和阿留申群島,還有北美洲(旁邊寫著:未知之耶),亦即有人已到過白令海峽

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 golfboy 於 2022-11-25 10:17 發表

未必! 由測量數據可以估算到公式,知道向北去到某一點係半年夏半年冬,但未必知公式物理上點推來,包括地軸,公轉,對太陽傾斜角度等,所謂知其然而不知其所以然
物理上好多公式,包括量子力學D式,實驗數據可知條公式點,但從理論上推導出來,就正正係理論物理學家工作
如果你睇過大陸保留個史書呢。你會發覺,係天文佢地係有理論。
因為我睇個紀錄片講呢個欽天監事件係有後續。
唐朝時候,欽天監部門有過一次大規模全國行動。
佢地因為農民個訴求(真正個訴求):天氣異常,農時唔準,種田落種收成都錯曬。

欽天監唔係組織求雨……而係上表朝廷。講,原因好可能係太陽運行變化左。要根據太陽照射各地個位置。重新測算各地經緯度同太陽照射角度同時辰長度。 為曆法節氣提供一個修正參數……

有理論有方法同公式。 然後有觀察手段。
最後佢地測定五個地區緯度變化。 同今日得出個數據非常接近。
然後為種田提供左曆法修正參數。

原來欽天監係有實際工作……唔係睇風水。

人造太陽,爆起來唔講得小。

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-11-25 10:43 發表

我估計當時應該有測量員到過北極附近,真正測量過緯度。南極是推想出來的

半年日,半年夜,應該是有人親身經歷過

西方有一份據傳是馬可勃羅留下來的簡陋地圖,裡面有堪察加半島和阿留申群島,還有北美洲(旁邊寫著:未知之耶),亦即有人已到過白令海峽
我就係講,南極如果係推算出來。咁證明唐朝人係知道地球係圓咯。如果當係平就無得推算。
而白令海離北極仲好遠。唐朝人如果真系去過北極。真系一個偉大個科學考察路程。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]