• 瀏覽: 22,732
  • 回覆: 162
+7
仲唔啦啦聲做個人造太陽出嚟俾老美睇 威下

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-24 22:32 發表

當然唔係。如果中國人個才智無係科學上邊。古代點樣壓制全球?
靠吟詩作對咩。
應該講,西人靠住資本貪婪個催谷。加速左科技發展。先有今日。
但唔代表中國人按自己方式,科學發展就會唔得。
以前係用文言文。但中國科舉有考各種學科。係古代超前過其他地區個科技係好多。
可以講係整體並無輸過俾外國。

今日只不過係重新返到呢種狀態。
按照自然定律,鬼佬牛高馬大應該天生就係做牛做馬既質地

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-11-24 22:32 發表

靠吟詩作對咩。
以前係用文言文。但中國科舉有考各種學科。係古代超前過其他地區個科技係好多。

宏觀啲睇,每遇外來文化的衝擊,就會騰飛猛進,見張宏𤇍一書...可一讀。

附件

book.jpg(25.03 KB)

引用:
原帖由 T2. 於 2022-11-24 22:45 發表

按照自然定律,鬼佬牛高馬大應該天生就係做牛做馬既質地
講科學就無絕對。鬼佬唔係一直牛高馬大架。我接觸過資料。一百幾年前。歐洲今日比較高個荷蘭德國。男人平均身高係6呎5吋左右。唔係好高。
今日高。係近代農業發達左。奶同肉類大量供應先會咁。
日本同大陸今日身高都飆升緊。

而係古代。中國人曾經有過幾個時代身高係好過鬼佬。例如秦同漢朝。男人平均身高7呎。好標準架。同時代歐洲係6呎3吋左右。
因為個陣中國係盛世。農業發達。身體素質有保證。
所以史書記載前線作戰記錄係:
一漢抵五胡
即系一個漢朝強壯士兵可以單抽5個遊牧部落兵。
你從我地語言就知道呢d歷史痕跡啦。
點解男人man叫真漢子?唔係真宋子。真隋子 真明子。而係漢?
因為漢朝子民。漢子係好強橫架。幾深記憶。2000年都係咁叫。
中國人都可以好大只架。

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2022-11-24 19:33 發表
人造太陽咁高溫
可能會影響天氣
小心觀察開動時情況
以免生成颶風破壞環境
老尾個haarp就係係影響咗幾廿年

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-11-24 22:01 發表
有個傳說話科幻小說和電影最終都會成現實。
我一直認為中國科技之所以發展得咁快,係因為發明左時光機,派項少龍去未來美國偷佢d科技返黎

等睇尾角黎偷技術

利害

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-11-25 08:38 發表

我一直認為中國科技之所以發展得咁快,係因為發明左時光機,派項少龍去未來美國偷佢d科技返黎
是外星科技

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-11-25 08:38 發表

一定係。項少龍唔係偷,係直情入去該部門做位高權重的職位取得科技

引用:

靠吟詩作對咩。

x2

中國直到宋朝(南宋),科技領先全世界;簡單講,火藥武器,全世界只有南宋擁有

中國天文學一直領先世界,直至明末才被西方超越;中國觀測太陽黑子比西方早千幾年

西方醫學要到十九世紀後期,確立「細菌致病」之後,才開始追上中醫水平;二十世紀初發明X光,加上外科手術發展,才超越中醫(十九世紀中期以前,西醫連甚麼東西引起疾病,以至於疾病如何傳播,仍然未有共識)

又抄美國啦唔使審 

大陸專偷美國冇既野, 出晒名架啦

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-11-25 09:22 發表
又抄美國啦唔使審 

大陸專偷美國冇既野, 出晒名架啦
偷了外星科技,我就信

天氣熱撚到塊hi, 做咁多個太陽把撚 , 太陽能發電?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]