• 瀏覽: 41,638
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
+10
保安公司是外判,佢上家就是校方
校方一定保學生,保安員今次捉蟲

引用:
原帖由 tam_n 於 2022-11-24 19:36 發表

你冇睇新聞來源?
「中文大學回覆查詢表示,今天下午4時許,大學保安人員在執行畢業典禮人群管理措施時,有數名人士挑釁保安人員,以粗言穢語侮辱,經多番勸喻無效,相關人士仍繼續叫囂。由於該等人士的行為可能構成公共秩序風險,因此校方決定報警求助。」
校方認為學牲可能構成公共秩序風險,決定報警,咁係保學生?
師兄,對不起,我真是冇睇新聞
但出呢跑社會,我學識執生(彈性)
尤其是做保安,毫無尊嚴可言,希望你明白什麼叫秋后算帳

我唔想同你爭論下去,如果D保安員圓滑小小處事,相信唔會比學畜用粗口問候

引用:
原帖由 9big 於 2022-11-24 20:12 發表

對。做安要坐喺度比人任小唔嬲 尤其係面對暴大黃甲由學生  對嗎
我陪老虎去街市買嘢,見有D保安叫人嘟安心出行,但一見公公、婆婆就話唔使,呢D咪執生囉

引用:
原帖由 9big 於 2022-11-24 20:32 發表

對。保安見到其他人對住自己講粗口就要反抗  見到黃甲由學生講粗口就要忍 就是執生了
保安著制服,簡單講保安在明,學畜在陰
事出必有因,如果當初不是有D嘢發生,段估D學畜一埋牙就唔會講租口(我絕對不是幫學生講說話)
如果一個人一埋位就XYZ,你打份工,仲唔快D走
當時應該學生多過保安員,如果班保安員控制不了現場,比人乜真係冇仇報

去到警署,D學畜(多數)可以講任何對自己有利的說話,保安員分分鐘保安牌都冇埋,到時鬼可憐

引用:
原帖由 Jackishere 於 2022-11-24 22:10 發表

保就唔會報警啦
報警可以是現場失控,話保安公司安排不妥(人手不足)因為它們是專業,校方不是
到時校方同警方講乜我地鬼知

引用:
原帖由 颱風小子 於 2022-11-24 22:44 發表

咁保安公司上家又邊個?什麼邏輯?
請聽書,保安公司是外判,佢“上家“是校方

引用:
原帖由 颱風小子 於 2022-11-24 22:44 發表

咁保安公司上家又邊個?什麼邏輯?
師兄,其實你仲有什麼不明

引用:
原帖由 9big 於 2022-11-24 22:49 發表

好簡單。黃人邏輯
樓主,你唔係話我是黃係嗎
點解唔好好討論,一唔啱嘴型,就玩滅聲

引用:
原帖由 9big 於 2022-11-24 22:49 發表

好簡單。黃人邏輯
我論點有什麼不足歡迎指教,玩滅聲只會顯得你低質素

引用:
原帖由 9big 於 2022-11-24 23:11 發表

什麼時候滅你聲 你咪可以隨便發言囉  

引用:
原帖由 颱風小子 於 2022-11-24 23:19 發表

我只是唔明你講乜啫,你講到不需講理,這合邏輯嗎?你唔明我講乜?
你有什麼不明白?盡我所能
講什麼理、什麼邏轄?我唔明你想表達乜?

引用:
原帖由 颱風小子 於 2022-11-24 23:19 發表

我只是唔明你講乜啫,你講到不需講理,這合邏輯嗎?你唔明我講乜?
我都覺得我的表達能力有問題
1)保安公司是外判,佢上家就是校方
表示校方到合約期有權不續約,保安公司很被動,價錢唔啱講到啱,但你做開唔做,公司生存都有問題
2)校方一定保學生,保安員今次捉蟲
學生是校方的米飯班主,做生意唔會得失客仔,保安員個低可能花佐,公司有另一個“死“盤先會調過去(我估)也有可能需要揾一份新工

引用:
原帖由 颱風小子 於 2022-11-25 00:57 發表

那麼你真的不明我講咩,你雖然表達存在少少問題

但我早已領會你內容

我想講係,你講既邏輯,我唔覺得如果保安有道理既話,校方可以不理,鬧大了會有什麼效果?如果學生有錯就要處分,有什麼可怕,錢是收定了,走得去那裡,除非你唔讀

但如像你講而係唔係都處分保安,咁會好大問題,當保安冇人理會事,即係保安系統出了問題,咁就大件事

當然,前題係要講道理,唔係講上下家,我認為
你真係好幼稚,天真過天真嬌
商業社會講道理

引用:
原帖由 颱風小子 於 2022-11-25 00:57 發表

那麼你真的不明我講咩,你雖然表達存在少少問題

但我早已領會你內容

我想講係,你講既邏輯,我唔覺得如果保安有道理既話,校方可以不理,鬧大了會有什麼效果?如果學生有錯就要處分,有什麼可怕,錢是收定了,走得去那裡,除非你唔讀

但如像你講而係唔係都處分保安,咁會好大問題,當保安冇人理會事,即係保安系統出了問題,咁就大件事

當然,前題係要講道理,唔係講上下家,我認為
對與錯條線邊個定,點定?立場不同,結果可以完全相反,咁多學畜,警察來了拉邊個
你都識講,保安系統出了問題,到最後,保安公司都要硬食,沒有一個社會制度是完美的,
因為有人的地方就有江湖,再見!!!

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2022-11-25 07:26 發表

已報警處理,非中大校方可處理
咁多引用,只有師兄咁冷靜
好過有D人,口頭警告當拉人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]