• 瀏覽: 62,919
  • 回覆: 134
+3
疫情肆虐至今近3年,港大醫學院內科學系傳染病科主任及臨牀教授孔繁毅表示,新冠病毒會降低免疫力,有機會激活皰疹病毒,包括由水痘帶狀皰疹病毒引致的「生蛇」。

孔繁毅稱有美國研究顯示,新冠病人「生蛇」比一般「生蛇」個案比率高出最多5倍。他說,本港97% 39歲以上成人帶有水痘帶狀皰疹病毒,每3人便有一人有機會「生蛇」,

疫情肆虐至今近3年,港大醫學院內科學系傳染病科主任及臨牀教授孔繁毅表示,新冠病毒會降低免疫力,有機會激活皰疹病毒,包括由水痘帶狀皰疹病毒引致的「生蛇」。

孔繁毅稱有美國研究顯示,新冠病人「生蛇」比一般「生蛇」個案比率高出最多5倍。他說,本港97% 39歲以上成人帶有水痘帶狀皰疹病毒,每3人便有一人有機會「生蛇」,風險隨年齡增長而增加,50歲起更會倍增。如果「生蛇」應及早求醫,在72小時內服用抗病毐藥物紓緩症狀。而即使曾「生蛇」,雖然體內會有抗體,惟抗體會隨時間下降,便有機會復發。

他表示,保持健康生活習慣、飲食均衡、規律作息和運動等,有助增強免疫力,降低「生蛇」風險,注射疫苗亦能有效預防,建議政府考慮將「生蛇」疫苗納入長者接種計劃。他又指,市民對「生蛇」存在不少謬誤,包括以為曾出水痘會減低「生蛇」風險,但正正相反,曾出水痘就是誘發「生蛇」的主要原因。

我有朋友確診之後話自己起濕疹,係咪差唔多原理?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/新冠肺炎-降低免疫力-孔繁毅-有機會激活疱疹病毒包括-生蛇-/349493

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2022-11-24 16:12 發表

孔繁毅稱有美國研究顯示,新冠病人「生蛇」比一般「生蛇」個案比率高出最多5倍。他說,本港97% 39歲以上成人帶有水痘帶狀皰疹病毒,每3人便有一人有機會「生蛇」,

...
很多病,很多情況都會降低免疫力
多舊魚
我N年前生過兩次蛇,間中濕疹發作,
我打咗4針復必泰,沒有試過中新冠,
2月打第三針,10月打第4針
到現在都沒有再生蛇
打咗兩針後連濕疹都清埋

可能係

引用:
原帖由 kklkenny 於 2022-11-24 16:16 發表

多舊魚
與蛇共存

唔怪得喺街見到醫生蛇廣告,定好似保險廣告嚟?
新冠真係好多嘢

引用:
原帖由 kklkenny 於 2022-11-24 16:16 發表

多舊魚
暫時/長久/永久,係有分別嘅

總之都係新冠, 同拜山乜都係china一樣

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-24 16:51 發表

暫時/長久/永久,係有分別嘅
只係幾年時間, 你知係永久?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-11-24 16:52 發表

只係幾年時間, 你知係永久?
我有講實永久咩?

總之專家話係,就係啦。

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-11-24 16:24 發表

原來你係🧱🤭
D阿婆瞓係醫院門口,10日都未睇倒醫生,果陣D🧱家消失晒,香港死成萬人,佢哋去L晒邊?而家飄L返出泥抽水

引用:

多舊魚
好多情況會殺傷腦細胞……個情況會永久性減弱腎功能……好多情況會永久減低肺活量……

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2022-11-24 16:12 發表

...
又話感冒嚟嘅?屌你啊,原來會屠殺免疫細胞架!!!!
根本係另類愛滋病。
根本係感冒肺炎愛滋腦炎腎炎胰臟炎睾丸炎心肌炎,樣樣撈啲。
呢啲仆街仲要喺度推生蛇疫苗,大佬六千幾文支啊,百幾蚊嘅抗病毒藥可以搞掂,點解要打啲噉嘅嘢?
藥廠日日食雞,我哋市民日日食泥

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-24 16:59 發表

好多情況會殺傷腦細胞……個情況會永久性減弱腎功能……好多情況會永久減低肺活量……
新冠打擊最嚴重就係人嘅信心同生活尤其是中國

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]