• 瀏覽: 21,984
  • 回覆: 134
+2
卡塔爾世界盃爭議不斷,德國國家隊周三在世界盃E組賽事迎戰日本開賽前,在球場草地上拍攝大合照,11名正選球員一同用右手掩著嘴巴,以表示對

日本球迷都支持歐洲佬全心全力玩政治

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1888186/即時-國際-世界盃2022-德國隊球員手掩嘴抗議-FIFA彩虹禁令下臂章熱賣沽清

唔好好踢波走去搞正字  所以咪輸波囉 底你輸

輸波掩口 

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-11-24 11:26 發表
輸波掩口 
落咗重注買自己輸 數銀紙笑到收唔到聲

下圖係贏波笑到收唔到口咋

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2022-11-24 11:29 發表
下圖係贏波笑到收唔到口咋
恥笑德國佬 成日掛住LGBT

大塊人蔘,繼續玩啦,玩多兩場可以返屋企。😂

唔去踢咪 禁唔到聲囉
又要去打假波搵錢又要扮高尚
垃圾白皮豬

如果同一隊但持反對意見嘅

變成被迫做同一樣嘢同一動作

咁又有冇人權呢??

難怪德國踢來全場無乜默契

一個人權理由變成 極端恐怖人權主義

引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2022-11-24 11:18 發表
卡塔爾世界盃爭議不斷,德國國家隊周三在世界盃E組賽事迎戰日本開賽前,在球場草地上拍攝大合照,11名正選球員一同用右手掩著嘴巴,以表示對

...
DLLM, 舉辦一場體育賽事要人改變民族宗教去就你班男女不分嘅白皮基佬基婆, 唔撚就範就公開羞辱人.白皮真係監人奶侯,又唔見佢去梵蒂岡示威遊行.雙標到爆

【羅寧blog】作為全球影響力最大的體育賽事,2022世界盃主辦國卡塔爾成為全球的靶心。其中一個原因是其他世俗國家習以為常的活動,在卡塔爾都可能是禁忌。再者卡塔爾在籌備過程中所暴露出的包括人權在內的種種問題,成為西方世界的「聖母」們圍剿的重點。在瑞士出生、意大利勞工移民後裔的國際足協主席、恩芬天奴都不禁公開炮轟站在道德高地的歐洲同胞太虛偽,斥責「歐洲人太愛給人上課」,而且還「大逆不道」地指歐洲人過去3000年在這個世界做盡壞事,要為自己祖先所犯過錯道歉3000年,才有資格進行道德說教。

卡塔爾的「原罪」是與西方主流文化的格格不入。無論是興建體育設施時的罔顧外勞人權問題,還是受民風保守的伊斯蘭國家規條所限,例如場館內禁止飲酒,以及在性方面的森嚴禁忌,都令崇尚自由、無王管的西方民眾詬病。

此外,卡塔爾對於LGBTQ+(即同性戀、雙性戀、跨性別及酷兒)性小眾族群的「排斥」,讓西方國家民眾對卡塔爾「觀感」差到極點。

為了消除LGBTQ+族群的誤解,恩芬天奴在18日的記者會上「耍冧」,世界盃歡迎他們到來,更鬧爆所謂西方世界過去幾星期對卡塔爾進行「雙重道德標準」教育。至於卡塔爾的外勞人權問題,恩芬天奴向歐洲同胞喊話,他們理應提供合法渠道支援,而非得把口。而這,正正是西方「聖母」最虛偽的特質。

,亦係掩嘴,不過係因為德國輸咗。

點解世界盃,明明係一個運動,點解要帶一啲政治嘢上去球場?

引用:
原帖由 tam_n 於 2022-11-24 12:54 發表
,亦係掩嘴,不過係因為德國輸咗。
有啲係試陣,有啲係走線。甚至乎輸波贏錢,真係揞住半邊嘴笑!

柒到笑
人地自嘲緊咋

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]