• 瀏覽: 22,018
  • 回覆: 13
+2
【羅寧blog】作為全球影響力最大的體育賽事,2022世界盃主辦國卡塔爾成為全球的靶心。其中一個原因是其他世俗國家習以為常的活動,在卡塔爾都可能是禁忌。再者卡塔爾在籌備過程中所暴露出的包括人權在內的種種問題,成為西方世界的「聖母」們圍剿的重點。在瑞士出生、意大利勞工移民後裔的國際足協主席、恩芬天奴都不禁公開炮轟站在道德高地的歐洲同胞太虛偽,斥責「歐洲人太愛給人上課」,而且還「大逆不道」地指歐洲人過去3000年在這個世界做盡壞事,要為自己祖先所犯過錯道歉3000年,才有資格進行道德說教。

卡塔爾的「原罪」是與西方主流文化的格格不入。無論是興建體育設施時的罔顧外勞人權問題,還是受民風保守的伊斯蘭國家規條所限,例如場館內禁止飲酒,以及在性方面的森嚴禁忌,都令崇尚自由、無王管的西方民眾詬病。

此外,卡塔爾對於LGBTQ+(即同性戀、雙性戀、跨性別及酷兒)性小眾族群的「排斥」,讓西方國家民眾對卡塔爾「觀感」差到極點。

為了消除LGBTQ+族群的誤解,恩芬天奴在18日的記者會上「耍冧」,世界盃歡迎他們到來,更鬧爆所謂西方世界過去幾星期對卡塔爾進行「雙重道德標準」教育。至於卡塔爾的外勞人權問題,恩芬天奴向歐洲同胞喊話,他們理應提供合法渠道支援,而非得把口。而這,正正是西方「聖母」最虛偽的特質。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-24 13:48 發表

DKLM ,西方自由唔係大 L 晒
如果你睇過上面段文字,知道每個國或地區,都有自己嘅規定。但自名道德L ,就會覺得大L晒!

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-11-24 11:26 發表
輸波掩口 
輸波一樣可以贏錢!

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-11-24 13:16 發表
根本德國隊應該同成班死基一齊沖糧, 撐平權

掛咩9彩虹好行好表面lor 
執番梘走後門。

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-11-24 13:43 發表

德國隊好L多基佬。
梅拿就已經係。
通渠佬?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-24 13:56 發表

真係為佢地發聲,就應該退賽,以示抗議
好!

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-11-24 13:58 發表

撐基既, 會怕執番梘既咩????
爽Y Y?

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-11-24 14:03 發表

撐果班, 當d死基係平常人黎架ma......咁執番梘又有咩好驚
後排攻擊!

引用:
原帖由 demo20000 於 2022-11-24 14:03 發表
今次世杯,有D球員政治元素重勁過體育精神,阿根廷、德國輸波,最後冠軍賽果可能爆冷....
爆冷就有分頭。

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-11-24 14:04 發表

A兄好。
記得多年前,梅拿被訪,大意如下
問題:國家隊係唔係有在更衣室做親密行為?
答:作為基佬足球員唔容易!所以我唔會公開性取向。
明白晒!

由於足球有機會身體接觸,希望有關人士應及早注射猴豆針!

引用:
原帖由 montejo 於 2022-11-24 14:06 發表

咁要睇對方係男定女喎!
男男!

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-11-24 14:10 發表

尋晚梅拿都係無貨交
可能更衣室大戰過無力跑
腳軟?

引用:
原帖由 montejo 於 2022-11-24 14:26 發表

試下人妖幫你吹,包你返唔到轉頭
我無與趣…你自便。

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-11-24 15:43 發表

"正常人", 點會攻擊姐
就係唔正常。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]