• 瀏覽: 4,523
  • 回覆: 21
近年本港山系遊大受歡迎,萬宜水庫東壩毗鄰地質公園更是熱門。不過審計報告指其交通配套僅限周六、日及公眾假期、每20分鐘一班車的公共交通服務,而旅遊巴每日只限發3張許可證,市民平日只能用的士來往。審計署建議,漁護署加強服務、定期收集遊客意見等,以便推廣綠色遊和改善服務。

近年本港山系遊大受歡迎,萬宜水庫東壩毗鄰地質公園更是熱門。不過審計報告指其交通配套僅限周六、日及公眾假期、每20分鐘一班車的公共交通服務,而旅遊巴每日只限發3張許可證,市民平日只能用的士來往。審計署建議,漁護署加強服務、定期收集遊客意見等,以便推廣綠色遊和改善服務。

報告指,部分地質景點並非每天有固定班次公共交通服務,例如滘西洲只能租船、坐按需求定班次的街渡或參加導賞團;荔枝窩、吉澳等只得周六、日及公眾假期有固定班次街渡。遊客中心開放時間也未配合相關景點公共交通服務時間,例如馬料水至鴨洲周六、日及公眾假期始有固定班次街渡,但鴨洲故事館周六不開放。

唔好去整污糟啲地方啦,連行山都要亂拋垃圾,去到地質公園會唔會又留到此一遊

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/地質公園不易達-有船到遊客中心卻不開放/349378

沒有改善通配套計劃

引用:
原帖由 chargeurs 於 2022-11-24 09:31 發表
沒有改善通配套計劃
要真正保育
係要少啲人踏足
依家有不少山頭光禿禿

地質公園不易達?有的士可以去,西貢入,百零蚊就得,仲可以比人行入去當郊遊!
審計署當佢係海洋公園呀?起埋港鐵直達啦,好唔好?

會唔會有人去畫貓打卡?

呢D地方係要推廣, 不過係郊遊地點, 唔係旅遊地點, 只要想去嘅人去得到就可以, 唔需要好方便.
以香港人嘅質素, 太方便只會破壞咗佢.

引用:
原帖由 二叔呀勝 於 2022-11-24 09:36 發表

要真正保育
係要少啲人踏足
依家有不少山頭光禿禿
唔畀人遊覽? 保育黎做乜?

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-24 09:37 發表
地質公園不易達?有的士可以去,西貢入,百零蚊就得,仲可以比人行入去當郊遊!
入就易,出唔想行就要比的屎佬劏……

乜有郵輪碼頭咩
果班老千

這些景點唔係長期有客,到時審計署又話不合成本效益

香港人作風係人有我有嘅羊群心理, 但又唔想付出就可以得到/擁有別人嘅曾付出嘅成果, 呢D咪係香港嘅後生仔, 所謂嘅未來棟樑囉.

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-11-24 10:39 發表

唔畀人遊覽? 保育黎做乜?
做足的話
最好有埋餐飲

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-24 09:37 發表
加條高速公路 超大型泊車位
再建埋超級廣場
落地大玻璃 嘆住冷氣

食住大餐
睇地質公園

郊野保育地區難去些,少d人去咪好囉!

引用:
原帖由 Aasia 於 2022-11-24 09:27 發表

...
但係太易去就會太多人去
對環境做成一定既負荷,反而對保育無好處

到時可能寸草不生

主題標籤 #審計署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]