• 瀏覽: 6,630
  • 回覆: 21
政府推出學生資助政策,確保學生不會因經濟困難而未能接受教育。教育局局長蔡若蓮今日(23日)在立法會書面回覆表示,截至2022年9月30日,5個專上學生資助計畫下的拖欠還款者人數共有6,296人,當中3,323人為擴展的免入息審查貸款計劃中的拖欠還款人。
表列如下:

資助計畫拖欠還款者人數資助專上課程學生資助計畫601專上學生資助計畫703全日制大專學生免入息審查貸款計畫450專上學生免入息審查貸款計畫1 219擴展的免入息審查貸款計畫3 323
蔡若蓮表示,連續拖欠償還兩期或以上的季度分期還款,或6期或以上的按月分期還款的學生貸款人,會被視為拖欠還款者。
她指出,在處理拖欠的學生貸款方面,學資處會向有關的貸款人及其彌償人發出催繳信,要求他們在指定期限或之前清繳逾期的貸款。學資處會向未有理會催繳信的拖欠還款者及其彌償人發出短訊或致電聯絡他們,除了敦促清還欠款外,亦會向他們了解是否需要協助。如未能收到還款或回應,學資處便會循法律途徑向貸款人及其彌償人追討欠款,把個案轉介律政司或直接向小額錢債審裁處提出申索。

呢班人當中, 可能有不少係破壞香港的死曱甴,
福街, 口口聲聲話香港欠佢, 原來真實係佢地欠香港先真, 仲要出黎破壞

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1888127/即時-港聞-逾6000專上學生拖欠償還貸款-蔡若蓮提醒會將個案轉介律政司

貸款容易還款難  

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-11-24 05:16 發表
貸款容易還款難  
應該係財到光棍手, 一借冇回頭

大學裡, 有不少入去係為騙財又騙色, 呃完貸款,又呃蝦條

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-11-24 05:30 發表

應該係財到光棍手, 一借冇回頭
其實遲早都要還啦, 拖乜鬼

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-11-24 05:38 發表

等香港納稅人同佢地找數嘛

你看香港隻腹瞎王都欠法庭5千幾萬都可以唔洗還, 浪費香港幾多億公帑都可以免責就知啦
呢D風氣, 香港有班黃官黃人鼓吹的

有D移咗民去大英

炒燶幣,冇錢還

早年我聽過D人申請完學貸後
係攞去炒股 買樓

年年做畢業生就業調查
個個都至少萬4萬5起 最多幾皮野都有
但還學貸 每月千鬆D就無錢
不過佢地就左手iphone 右手imac

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-11-24 05:38 發表

通輯令
不淮離港

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-11-24 09:06 發表
早年我聽過D人申請完學貸後
係攞去炒股 買樓

年年做畢業生就業調查
個個都至少萬4萬5起 最多幾皮野都有
但還學貸 每月千鬆D就無錢
不過佢地就左手iphone 右手imac
香港己成老千賭博金融社會

以前啲學生 使大左 都仲會去做pt 
捱返嚟

廿年前依個賭博風氣更嚴重
無計 太高薪褔淫賤嘅師資 本身己經去炒賣賭博
平日都可想而知 真正做教育嘅時間有幾多
社會官商勾結推動資產泡沫上升 令百物飛天

更令人擔心 有個別學生 因走頭無路 易被黑社會招攬
挺而走險

律政司話人多就唔會告

炒燶炒股 外匯 樓

呢啲學生咪借衰個款囉!如果唔肯還錢應該公佈佢嘅名字畀佢老細聽。

使唔使找收數佬?😅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]