• 瀏覽: 46,270
  • 回覆: 224
+4
引用:
原帖由 sokwokwai 於 2022-11-23 21:52 發表
美國的要求是無理的,因為拜登自己都很想和習近平傾生意。
美狗著數自己搵,蝕底嘢搵人地做。

荷蘭小心d啦,好快又一大班人出嚟示威打砸搶

ASML 高層家人要低調避開下。。。。

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-11-23 22:37 發表
作反喇
係反抗

引用:
原帖由 T2. 於 2022-11-23 23:49 發表

台即電只係有高晶技術,冇機冇剩,根本一毛是處
台積電唔同蘋果高通造芯片,佢哋下埸慘過華為。

引用:
原帖由 T2. 於 2022-11-23 22:24 發表

台蛙民話台即電設在美國更安全,係好事
台積電變美積電

最近台灣都看到,台積電工程師攜家帶眷,包機直飛美國。
源源不絕地把台灣台積電工程師輸送到美國去。

結果,一個台積電工程師爆料。
他憤憤不平地說,亞利桑那州台積工廠區別對待台灣工程師跟美國工程師。
美國工程師21天假,台灣工程是只有14天。
半導體是必須24小時運作,一秒鐘都不能停的。
美國工程師不用輪班,但是台灣工程師三班制輪班,連管理職的副理都要輪大夜班。
連待遇薪水都差美國人一大截。
其實,這本來就會是這樣。
台灣本來就是次等待遇。

張忠謀證實台積電在亞利桑那州的5奈米廠,12月要上線也邀請拜登觀禮。
5奈米廠開出來的產能,蘋果通通吃下了。
那么,如果台積電的廠在台灣,這些產能不就是在台灣嗎?
結果,現在在美國了。
那當然是台灣的損失。

4...

https://weibo.com/5601629229/MglTf4DOQ

荷蘭佬開始醒覺,無理由日日都俾美國佬老點㗎嘛。

引用:
原帖由 T2. 於 2022-11-23 22:19 發表

唔怕美共攪佢,都幾大膽
會唔會有橙色革命?

荷躪佬想食兩邊茶禮,講兩邊話...

作死!整個顏色革命你玩。

引用:
原帖由 T2. 於 2022-11-23 21:50 發表
荷蘭貿易部長施賴內馬赫(Liesje Schreinemacher)11月22日表示,在該國向中國出售晶片製造設備問題上,不會完全遵從美國的政策,而是需要自身的經

...
荷蘭唔賣,中國好快硏發最新晶片製造機

荷蘭橙準備被人攪顔色革命

尾國狗唔俾人做生意。全世界最仆街嘅政權。

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2022-11-23 22:04 發表
荷蘭人有腦!!! 台灣民進黨只會出賣台灣人利益!!!只會「抗中」不懂「保台」!!!連台積電這「䕶台神山」都可以出賣俾尾國!!!
ching 你講錯啲野,唔係賣比尾腳,而係送一座比佢架,全部錢都係台積出架

為了"賺錢"活命而反咬老美...正是現今美狗要直接面對的生死問題!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]