• 瀏覽: 48,914
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
+15
哎,搞咁複雜做咩啊?祖宗點做你點做啦。蘇格蘭

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2022-11-23 21:35 發表

呢套歴史戲
真係真正講出
英國格蘭人嗅史
英格蘭衰到貼地。唔係咁,全世界俾佢佔領住,都憎死佢。

北愛同愛爾蘭,直頭當佢殺父仇人咁。

俾英格蘭統治過,無反抗過,得一個地方

香港

真系唔知班人咩思維。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-11-23 21:45 發表
話明蘇格蘭獨立脫英入歐  誰鳥你倫敦法院判決 國王不如親自帶兵打蘇格蘭 

人權大於主權 係你西方話架   你地都支持當年南斯拉夫獨立公投 
你以為查爾斯三世有愛德華一世咁抽得?

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-11-23 21:52 發表

查爾斯三世輸咗 蘇格蘭咪唔洗脫英  滅英倫正式取而代之
改下啊。唔係取而代之。係光復英倫。時代革命!
因為以前成個島都系凱爾特族。即系都系蘇格蘭同威爾士人。
佢英格蘭係從德國走過來個外族。而且係執羅馬死雞。羅馬同蘇格蘭人連場大戰。兩敗俱傷。英格蘭盎格魯族趁機入關。
咁咪即系相當於滿清達子!
一個凱爾特,一個盎格魯。
都唔同宗架。同你有親咩……

一於打低班 on9佬

引用:
原帖由 oyear 於 2022-11-23 22:06 發表

獨立要講實力
蘇格蘭一早交出兵權80年代放棄反抗投降
係咩,交出兵權就可以? 蘇格蘭佔有北海油田。而且英國核子潛艇同核彈基地就係蘇格蘭。

如果蘇格蘭爆發革命。迅速佔領核彈基地。 佢英格蘭夠膽打?

如果唔係有呢個因素。早就鎮壓佢啦。 使搞到公投?

同樣點解美國加州同德州講獨立係美國會允許講?  真系咁燃自由?

因為加州自己國民警衛軍擁兵40萬。而且美國三成核彈係加州手度。全美國航母維修同儲備港口就係加州。
德州陸軍兵力仲多。

如果唔係有野揸手,聯邦政府會俾你講?

引用:
原帖由 oyear 於 2022-11-23 22:24 發表

我味就想講
民主自由係對住外國扮正義講
到自己國土主權,最獨裁威權就係英國

大家可以查下血色星期日
而我就想講,黃絲話要獨立。 香港有咩揸手?

引用:
原帖由 unoteseven 於 2022-11-23 23:20 發表
出兵打柒蘇格難!
以今日英國軍力分佈。英格蘭未必夠蘇格蘭打

引用:
原帖由 馬路肥弟弟 於 2022-11-24 09:17 發表

新炸波都冇啦
阿波仔歸大馬又俾大馬踢出來。但都唔會走去阿英國佬度奶鞋底喔。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]