• 瀏覽: 82,331
  • 回覆: 799
  • 追帖: 1
+18
引用:
原帖由 花生之友 於 2022-11-23 13:22 發表
只有黃屍曱甴先會想中國一直清零,因為咁香港先可以同大陸永遠隔離
清零是遠大目標

中國人民堅決支持

巳經有改變,否則全廣州巳經像年頭的上海全封了,現在巳沒有了極端的封控,有改變。
相信國家一定會找到出路闖出疫情!!
巳經看到有點吸收香港經驗的影子,我對國家有信心。

附件

Screenshot_20221123_132542_com.ss.android.ugc.aweme.jpg(408.99 KB)

遲早都要同世界睇齊ga la, 急乜野, 內地行果套係

黑貓白貓, 實踐是檢驗真理的唯一標準

依家封控work 咪行住先law, 到頂唔住自自然就會開放ga la, 有乜好嘈.

又係曱甴, 防疫政策幾時到蟻民批評

香港重來無改變過,市民日日都要用口罩先可以出街,
內地有些地方不用口罩可以出街

中國必能闖出疫情,毫無疑問!

香港唔開放

班大陸佬點走資走佬呀

不嬲都係高層有錢先閏架啦

支持香港封城檢測清零再跟大陸免檢通關接軌

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-11-23 12:19 發表
內地本土新冠疫情蔓延多地,各地疫情防控持續。在此之際,一篇名為「十問」的文章周二(22日)在微信朋友圈等社交平台廣傳,其最早由公眾號「長安

其實最主要是兩點分別.

1)外面已經早傳染 1 round,捱唔住既已經死左,像香港,在2/3/4月高峰期,死了9千人.中國內地未經歷過,一傳開,人口基數大,3個月內即死200萬-300萬人.

2)風土化後,中國是否願意接受風土死亡率?

這隻病毒,由1感染去到1000,只需約3週左右.去到1000後,基本上失控互相交叉感染效應,封住既範圍大部份人會陸續中哂才完結,像5/6月時的上海(60萬人+).今日的海珠區.

中國一日未肯面對個陣痛(3個月左右,大量死亡個案)加上再接受風土化死亡率(像香港,日日死10個8個左右),只會拖延無休止搞封控落去.其實好諷刺,抗疫越成功(所謂的清零)=越冇得真正復常.

引用:
原帖由 SOWIN888 於 2022-11-23 13:49 發表
香港重來無改變過,市民日日都要用口罩先可以出街,
內地有些地方不用口罩可以出街
香港有 咩七欖 金融會議 味唔洗戴口罩

引用:
原帖由 Newpopcorn3 於 2022-11-23 12:57 發表

西方依家急L到賴啦, 9吹躺平會發大達, 點知越躺越窮, 紙包不住火, 到冬天又死一大班人個躺平謊言就大爆破, 仲唔急到派西奴日日唱衰中國咩?
香討都有個賤人日日update住中國兩萬例講到好大鑊咁, P佢個K, 完全唔提佢美爹最積極抗疫時每日100萬例仲大把城鎮封城WFH, 連貨櫃碼頭都冇人卸貨搞到超高通脹, 無恥賤畜扮失憶!!!!

日日想中國死仲咁關心中國清零有咩害把9咩?
中 ...
最緊要係堅持清零,有一單都唔好開。咁去日本韓國旅行就少好多大陸人。利申:全家0針就黎飛韓國玩14日,全家三年以黎冇中過武廢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]