• 瀏覽: 82,232
  • 回覆: 799
  • 追帖: 1
+18
到全部一樣時又話破壞一國兩制喇 😏

一國兩制 就係咁簡單🤷🏻‍♂️

香港人留番係香港,內地人留番係國內。好正常。🤭

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-11-23 12:19 發表
內地本土新冠疫情蔓延多地,各地疫情防控持續。在此之際,一篇名為「十問」的文章周二(22日)在微信朋友圈等社交平台廣傳,其最早由公眾號「長安

香港失過守,醫院出現屍踏屍情況,
很多不能自理老人家係失救同餓死嘅!
想開放就要有經歷下先

引用:
原帖由 95折 於 2022-11-23 13:24 發表
呢個大陸網民已犯尋釁滋事罪,好快會被帶走
點只被帶走,咁夠膽挑戰習帝威信,分分鐘被消失呢

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-23 13:27 發表

大陸嗰啲冇症狀就算吧啦,大陸有時為咗避免恐慌,係會用呢啲字眼,唔代表現實真係咁,當然有利有弊,令好多大陸人輕視左呢個病毒。
第一,大陸好多係核酸搵出感染者,未發作就搵出嚟,所以係無症狀。唔代表佢之後都係冇症狀。
第二,大陸有啲野好混亂,有啲人發燒到四十度,冇人記錄嘅話都係當無症狀。
第三,退一萬步講,外國有人無症狀感染但最後變咗腦殘,每日訓十幾個鐘都唔精神。
未發作就搵出嚟,咁正路佢都會轉確診嫁,但成個月黎,每日報告都無幾個轉確診
係咪即係大陸政府呃人?

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2022-11-23 12:55 發表
其實全地球都已接受此炎已屬流行性病毒猶如傷風感冒要接受共存, 所以即地球上只有自己一個國家成功徹底清零甘又點, 唔通呢世都全國封閉唔比外間人入中國?
但大陸而家死既人 的確比世界各地其他國家少好多,係講緊百分之一都無。 要開放就即係由d人去死。

所以公有公理 ,婆有婆理。

我諗結局係拖到接種率升上黎,或者有藥醫先解放。

引用:
原帖由 赤共 於 2022-11-23 13:20 發表
大陸千祈唔好解封起碼封多五年
要返大陸就返大陸隔離啦
一講隔離,你就特然變了小粉紅支持佢隔離
所以我都話啦!想大陸永遠清零攞尾國N年去比嗰啲先係黃屍曱甴因為咁先可以永遠同大陸隔離

因為香港有國安法,你反對政府放開管控就有可能畀香港國家安全警察滋擾。

引用:
原帖由 Ccccson 於 2022-11-23 13:28 發表

呢度啲藍營話唔係每小時做核酸已經好放寬
只不過佢唔喺大陸住喺香港住從來都唔使做甘解
呢排呢度禁果條禁真係禁到人都煩
星期日去完天河堂食隔日就話禁堂食,但又無報出黎有確診
而家出去買餸都驚比人封返唔到屋企

引用:
原帖由 湯米 於 2022-11-23 13:28 發表

你又太睇少大陸嘅醫療技術了,連續幾個月,咁多人確診,都只係死咗幾個老人長期病患者呢
有幾多人確疹???? 2萬幾一日, 好多咩, 你以為中國係香港咁大? 大陸冇50萬1日都唔叫多.

引用:
原帖由 royrac2 於 2022-11-23 13:20 發表

你見唔到大陸已經逐步放寬緊? 什麼都要好似外國咁9衝一步到位結果炒獲金先安落?
只係一陣間炸,尼家又回復之前咁拉,見數字係咁上升就

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]