• 瀏覽: 82,330
  • 回覆: 799
  • 追帖: 1
+18

唔洗問,自己落嚟感受下啦!

引用:
原帖由 royrac2 於 2022-11-23 13:04 發表

拖到有特效藥, 拖到醫療設施能夠應付, 拖到病毒冇咁毒, 可以嗎? 中國防疫, 起碼救左幾百萬條人命, 尼D你地一D都唔欣賞. 因為死多多中國人你地都唔太在乎.
以前DELTA致死率高無得講,但係而家官方每日報出黎例如廣州,
8800入面,8500係無症狀,300左右係輕症,無重症,
咁都算係已經無咁毒喎,其實係咪無必要咁樣封呢?

我而家唔係怕佢點傳播點傳染,係怕佢突然封區我無工返咋

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-11-23 13:17 發表

以前DELTA致死率高無得講,但係而家官方每日報出黎例如廣州,

你見唔到大陸已經逐步放寬緊? 什麼都要好似外國咁9衝一步到位結果炒獲金先安落?

香港人是順民偏向奉公守法,顧存大局支持,期望邁向如常生活免出外戴口罩同安心出行。

HK 一國兩制

引用:
原帖由 royrac2 於 2022-11-23 13:20 發表

你見唔到大陸已經逐步放寬緊? 什麼都要好似外國咁9衝一步到位結果炒獲金先安落?
我唔覺有呀,而家日日都做核酸,無24小時陰性唔返得工,真係唔覺有逐步放寬緊

引用:
原帖由 赤共 於 2022-11-23 13:20 發表
大陸千祈唔好解封起碼封多五年
要返大陸就返大陸隔離啦
係香港人or外國人想經香港去大陸0+0之ma
大陸家下5+3

只有黃屍曱甴先會想中國一直清零,因為咁香港先可以同大陸永遠隔離

「結果第二天不僅文章被蔽,連號也沒了……這效率,可以。這效率如能用對地方,那就好了」

其實洗乜屏蔽同封號姐,你權威地回覆咪得囉,又唔係唔見得人,鍾伯都夠膽向公眾講動態清零係唔長遠啦

呢個大陸網民已犯尋釁滋事罪,好快會被帶走

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-11-23 13:17 發表

大陸嗰啲冇症狀就算吧啦,大陸有時為咗避免恐慌,係會用呢啲字眼,唔代表現實真係咁,當然有利有弊,令好多大陸人輕視左呢個病毒。
第一,大陸好多係核酸搵出感染者,未發作就搵出嚟,所以係無症狀。唔代表佢之後都係冇症狀。
第二,大陸有啲野好混亂,有啲人發燒到四十度,冇人記錄嘅話都係當無症狀。
第三,退一萬步講,外國有人無症狀感染但最後變咗腦殘,每日訓十幾個鐘都唔精神。

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-11-23 13:22 發表

我唔覺有呀,而家日日都做核酸,無24小時陰性唔返得工,真係唔覺有逐步放寬緊
呢度啲藍營話唔係每小時做核酸已經好放寬
只不過佢唔喺大陸住喺香港住從來都唔使做甘解

per capita 計,大陸醫療系統係咪可以承受到先?

引用:
原帖由 royrac2 於 2022-11-23 13:04 發表

拖到有特效藥, 拖到醫療設施能夠應付, 拖到病毒冇咁毒, 可以嗎? 中國防疫, 起碼救左幾百萬條人命, 尼D你地一D都唔欣賞. 因為死多多中國人你地都唔太在乎.
你又太睇少大陸嘅醫療技術了,連續幾個月,咁多人確診,都只係死咗幾個老人長期病患者呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]