• 瀏覽: 20,706
  • 回覆: 48
+3
內地新增超過2.8萬宗本土感染個案,較前一日再多近1000宗,無新增死亡個案。其中廣東省新增8811宗病例,較昨日略為回落。當中95%都在廣州市錄得。廣州海珠區宣布,強化疫情防控措施將再延長多5日,直至星期日晚12時。通告指,當前區內疫情仍處於高位波動期,形勢依然複雜嚴峻。市疾控中心昨日表示,由於海珠區感染者基數大、人口密度高,預料近日的感染者數量會維持在較高水平。 深圳市新增40宗病例。疫情防控指揮部宣布,明日起乘坐公共交通工具,以及進入公共密閉空間和交通站點,包括機場、火車站、車站、碼頭和地鐵站,須出示48小時核酸檢測陰性證明,或當日核酸採樣憑證。 個案第二多的是重慶,有超過6900宗。四

內地新增超過2.8萬宗本土感染個案,較前一日再多近1000宗,無新增死亡個案。其中廣東省新增8811宗病例,較昨日略為回落。當中95%都在廣州市錄得。廣州海珠區宣布,強化疫情防控措施將再延長多5日,直至星期日晚12時。通告指,當前區內疫情仍處於高位波動期,形勢依然複雜嚴峻。市疾控中心昨日表示,由於海珠區感染者基數大、人口密度高,預料近日的感染者數量會維持在較高水平。

深圳市新增40宗病例。疫情防控指揮部宣布,明日起乘坐公共交通工具,以及進入公共密閉空間和交通站點,包括機場、火車站、車站、碼頭和地鐵站,須出示48小時核酸檢測陰性證明,或當日核酸採樣憑證。

個案第二多的是重慶,有超過6900宗。四川有1252宗,成都市今日起一連五日,在市內指定範圍進行大規模核酸檢測。
抵上海不足5日禁入食肆等公共場所

上海新增68宗本土感染個案。當局宣布,由星期四起自外地抵達上海不足5天的人士,不得進入公共場所,包括酒吧、食肆、購物中心、超市和街市,以及健身和美容等場所。外來人員除了「落地檢」和「三日三檢」外,抵達第5日須再進行1次核酸檢測。

北京單日確診連續兩日過千宗
北京再多1486宗本土感染,是連續兩日有過千宗病例,當中290宗是社會面篩查人員。北京今日起,進入市內公共場所和乘坐公共交通工具,以及到環繞北京的地區通勤時,進出北京都要需持48小時內核酸陰性證明。疫情高發的朝陽區,要降低社會流動,非必要不出區。全市嚴控線下大型活動以及培訓和考試等聚集性活動。

當其他國家都復常嘅時候....

新聞來源連結:
https://today.line.me/hk/v2/article/DRwJVjB

北京也過千宗。

人死係唔會復常,死咗嘅腦細胞亦唔會復常。
計返人口比例相等於香港每日一百五十單而已。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-23 09:55 發表
人死係唔會復常,死咗嘅腦細胞亦唔會復常。
計返人口比例相等於香港每日一百五十單而已。

好大獲嫁~~
8800宗有8500係無症狀嫁~~

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-11-23 09:58 發表

好大獲嫁~~
大陸嗰啲冇症狀就算吧啦,大陸有時為咗避免恐慌,係會用呢啲字眼,唔代表現實真係咁,當然有利有弊,令好多大陸人輕視左呢個病毒。
第一,大陸好多係染核酸搵出感染者,未發作就搵出嚟,所以係無症狀。唔代表佢之後都係冇症狀。
第二,大陸有啲野好混亂,有啲人發燒到四十度,冇人記錄嘅話都係當無症狀。
第三,退一萬步講,外國有人無症狀感染但最後變咗腦殘,每日訓十幾個鐘都唔精神。

沒完沒了

大陸同胞加油

支持大陸政府大力封控

引用:
原帖由 機械佬 於 2022-11-23 10:08 發表
大陸同胞加油

支持大陸政府大力封控
你咪串囉,中多幾次唔知幾時要洗腎。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-23 10:02 發表

大陸嗰啲冇症狀就算吧啦,大陸有時為咗避免恐慌,係會用呢啲字眼,唔代表現實真係咁,當然有利有弊,令好多大陸人輕視左呢個病毒。
第一,大陸好多係染核酸搵出感染者,未發作就搵出嚟,所以係無症狀。唔代表佢之後都係冇症狀。
第二,大陸有啲野好混亂,有啲人發燒到四十度,冇人記錄嘅話都係當無症狀。
第三,退一萬步講,外國有人無症狀感染但最後變咗腦殘,每日訓十幾個鐘都唔精神。
你又知大陸點計?

引用:
原帖由 montejo 於 2022-11-23 10:15 發表

你又知大陸點計?
簡單d講估都估撚到
不過你如果要搵資料都會有
我之前就睇過,六成至七成冇症狀係會轉確診。呢個數據係唔會每日公佈嘅。(染核酸查出嚟嗰啲人,當時無症狀,之後就一定無症狀?咪玩啦。)
另外有啲石家莊嘅友仔都鬧,中招病發冇人理,發燒到四十度都仲係無症狀。

仲用清零方針,笑死全球
睇下人地世界盃唔駛戴口罩啦
醒下啦,2022仲想自成一國,而家講全球化啦

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-11-23 08:58 發表

好大獲嫁~~
不大獲
未全力開2價疫苖
是咁8500無症狀好過有症狀感染
是中國有封控才慘過份緊張
死性不政

泰國酒店有人感染己經平常事
不似中國全酒店封控
仲為一病人按排去隔院
等第二日救護車接去睇醫生去做核酸
再去隔離酒店住
有症狀開始計10日隔離

引用:
原帖由 divtssds01 於 2022-11-23 09:24 發表
仲用清零方針,笑死全球
北京馬拉蟲己經許多無口罩
己禁堂食幾日一樣照升
禁堂效能有限

門口阿叔一樣煲煙

成過清0好落後未進化
澳門才真正落實20大新措施
精進個案隔離
不是一個案全封全區封
無再強制全民檢測

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-23 10:10 發表

你咪串囉,中多幾次唔知幾時要洗腎。
大陸強力封控,對全世界都好,包括大陸

引用:
原帖由 divtssds01 於 2022-11-23 10:24 發表
仲用清零方針,笑死全球
你去叫雞都可以唔帶套架。
性病又唔會即刻死嘅。

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]