• 瀏覽: 4,349
  • 回覆: 15
台灣金門守備大隊前上校大隊長、現任陸軍步兵訓練指揮部作戰研究發展室上校主任研究教官向德恩,早前被發現自2019年起每月接受大陸4萬元(新台幣,下同)、合共56萬元(約14萬港元)的賄款,並身穿軍服手持親筆「投降承諾書」拍照向大陸投誠。高雄檢方今天(22日)依貪污等罪起訴向德恩,要求刑期12年。

台灣金門守備大隊前上校大隊長、現任陸軍步兵訓練指揮部作戰研究發展室上校主任研究教官向德恩,早前被發現自2019年起每月接受大陸4萬元(新台幣,下同)、合共56萬元(約14萬港元)的賄款,並身穿軍服手持親筆「投降承諾書」拍照向大陸投誠。高雄檢方今天(22日)依貪污等罪起訴向德恩,要求刑期12年。

據台媒報道,現年49歲、已從軍35年的向德恩,2011年結識早已被大陸吸收的退休軍官邵維強。邵維強擔任中視駐金門記者,並在金門經營旅行社洗錢,2018年至2019年間他游說向德恩為大陸效力,或在戰爭發生時不抵抗、投降。向德恩2020年1月應邀簽署投降承諾書,當中提到「一旦兩岸發生戰事,本人會在自己的工作崗位上,盡自己能力為祖國效力,完成和平統一的光榮使命」。

一個萊軍上校投誠只值一萬蚊港紙一個月?
要知萊軍對萊島同菜豬婆有幾忠誠?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/兩岸/article/20221122/s00004/1669112825313/台灣陸軍上校穿軍服簽諾投誠大陸-高雄檢方要求刑期12年

戲味濃
呢頭菜菜子地方選舉 已經衰到要打抗中保台
而家就爆單咁既野出黎

老實講 呢DXXX承諾書
似係民進黨把戲多

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-11-23 00:16 發表
戲味濃
而家就爆單咁既野出黎

似係民進黨把戲多
唔排除為9合1宣傳, 但講到萊軍咁cheap真係好難睇

14碎就從軍,系米童子軍 boy屎鳩呀

冇比埋投成方便麵咩

金門得果丁屎甘多兵力仲要勸降?
仲玩埋D咩 "投降承諾書"
幼稚園咩?
打仗阿大佬, 你封承諾書個承諾有幾大約束力阿
簽左等於落左咒?有魔法令佢一定投降?
真係人唔笑狗都吠...係D台蛙先會信

每月接受4幻新台幣
仲搵得少過手Joke一個月出街掟4次磚

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-11-23 00:16 發表
戲味濃
而家就爆單咁既野出黎

似係民進黨把戲多
選舉前...民退黨的例行奧步....

似做戲,中共將國軍變節稱為起義,唔會係投降

國軍起義將領中,級別最高的都有誰,實力最強的又是誰 - 騰訊

引用:
原帖由 Jimmywhite147 於 2022-11-23 00:31 發表
現年49歲、已從軍35🤔🤔

據台媒報道,現年49歲、已從軍35年的向德恩

14歲已從軍? 傳媒工作者素質沒有最低,只有更低。

引用:
原帖由 Jimmywhite147 於 2022-11-23 00:31 發表
呆民民智未開,不要問,只要信。

軍事版《無間道》。

即係大陸比錢佢做戲, 比呆灣捉

合共56萬元(約14萬港元)的賄款,並身穿軍服手持親筆「投降承諾書」拍照向大陸投誠。<<<

咁少錢就可以收買到上校?咁收買多十個八個就得。
唔駛打杖啦,又或者係已經打緊了…

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]