• 瀏覽: 7,159
  • 回覆: 20

購物後用剩的硬幣,慢慢儲起來有日可能會積累成一個「小金庫」。大陸內地一名90後女生會用膠筒、膠盒和膠樽等儲起硬幣,至今20多年共存得約16萬港元,足以讓她支付買樓首期。

勵志! 港女應該唔得...佢地最識儲兵&貼仔!!

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3403830/積少成多︳90後女生膠箱儲硬幣堅持20年 儲滿$16萬:想買樓畀首期

以前我有個大錢罌儲5蚊差不多儲滿…一次比人入屋爆格成個錢罌抬走咗但櫃桶有金器佢揾唔到執身彩

若果比佢知道之後攞去銀行入數,原來係會收返幾多個%手續費,到時佢就知道味道了!

嘥位又重,儲黎做乜。
存番入銀行,逐個同佢收錢

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-11-22 10:41 發表
嘥位又重,儲黎做乜。
存番入銀行,逐個同佢收錢
可利用硬幣回收車或回收機,應該無乜手續費,不過每次兌換可能有上限

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-11-22 11:55 發表

可利用硬幣回收車或回收機,應該無乜手續費,不過每次兌換可能有上限
你都未用過就叫人用 淘大果部 如果十六萬會收萬六蚊手續費
另一間公司每個硬幣收0.08元 如果全部一元 都要一萬二千八

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-22 10:39 發表
若果比佢知道之後攞去銀行入數,原來係會收返幾多個%手續費,到時佢就知道味道了!
佢都用咗20年儲銀仔,你覺得佢唔識分批去唔同地方唱紙幣?

引用:
原帖由 ff65535 於 2022-11-25 20:05 發表

你都未用過就叫人用 淘大果部 如果十六萬會收萬六蚊手續費
另一間公司每個硬幣收0.08元 如果全部一元 都要一萬二千八
佢都用咗20年儲銀仔,你覺得佢會忍唔住一次過換紙幣?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-11-22 10:25 發表
以前我有個大錢罌儲5蚊差不多儲滿…一次比人入屋爆格成個錢罌抬走咗但櫃桶有金器佢揾唔到執身彩
嘩!!!尼招高招!!! 要學!!!仲要放個透明大錢罌!!!尼招係咪叫聲東撃西!!!

內地硬幣都係一蚊?
最重要係,儲左咁多,一次過存入銀行唔知得唔得呢?

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-11-22 10:21 發表

購物後用剩的硬幣,慢慢儲起來有日可能會積累成一個「小金庫」。大陸內地一名90後女生會用膠筒、膠盒和膠樽等儲起硬幣,至今20多年共存得約16萬港元,足以讓她支付買樓首期。

勵志!  ...
有心儲錢就唔洗咁多花巧野
而且而家內地多數都唔係比現金,何來咁多硬幣

自小培養好儲蓄習慣  

廿多年儲16萬,即係每日儲廿蚊。大陸人連茶葉蛋都買唔起,邊可能每日儲咁多碎銀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]