• 瀏覽: 1,791
  • 回覆: 10
本港上月整體消費物價按年上升1.8%,較9月份的相應升幅4.4%為低。剔除所有政府一次性紓困措施影響,10月基本通脹1.7%,較9月低0.1個百分點。 政府發言人表示,通脹在短期內應該會保持溫和。有學者預期,通脹將持續在低位橫行一段時間,明年或會有入口通脹壓力。

我就不信了
出街衣食住行買菜電費, 全部加10個8%

你話加1.7%
搵鬼信

連電車小輪都以倍黎加價

https://www.hk01.com/社會新聞/838669/天星小輪申加價一倍-尖沙咀往返中環假日單程-8-4-長者無得免費

自2019年6月起已累計虧蝕超過7,000萬元的天星小輪申請加價一倍。根據天星小輪向政府提交的文件,天星小輪今年二月已提交加價申請,要求提高兩條專營航線、即「中環—尖沙咀」及「灣仔—尖沙咀」航線每程票價,成人、小童及殘疾人士票價將較現時加價一倍,其中尖沙咀至中環的航線,成人上層單程票價加價3.2元,即新票價是6.4元,星期六、日及公眾假期的票價更達8.4元
https://www.hk01.com/article/838669?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/10月基本通脹1-7-學者料通脹將持續低位橫行-103033290.html

#股樓大好友
會唔會像日本當年咁 誤走入迷失的幾十年 快啲復常啦、頂唔順了

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-11-21 19:10 發表
會唔會像日本當年咁 誤走入迷失的幾十年 快啲復常啦、頂唔順了
係到係班膠層所謂

又唔通關
自己又中埋招

樓價大跌
民怨聲載道
識少少經濟常識都知樓價下跌只會令市民減少消費
但佢偏偏話想救經濟 (用把口唱好香港, 唱左當做左)
憑咩?

電費可能會大幅加費喎

與歐洲通脹相比,香港已相當之好。

呢年D野真係貴左好多…唔貴果D質素下降keep唔到。

引用:
原帖由 omegahk 於 2022-11-21 19:07 發表
本港上月整體消費物價按年上升1.8%,較9月份的相應升幅4.4%為低。剔除所有政府一次性紓困措施影響,10月基本通脹1.7%,較9月低0.1個百分點。 政府發言人表示,通脹在短期內應該會保持溫和。有學者預期,通脹將持續在低位橫行一段時間,明年或會有入口通脹壓力。

我就不信了

你話加1.7%
搵鬼信
連電車小輪都以倍黎加 ...
11.1 vs 1.7 英國大勝香港,BNOer 果然精明!

引用:
原帖由 omegahk 於 2022-11-21 19:07 發表

我就不信了

你話加1.7%
搵鬼信
連電車小輪都以倍黎加 ...
咁應該幾多?計黎睇睇!

引用:
原帖由 跑步大生 於 2022-11-21 20:41 發表

樓價跌law,史丹福NBA
租金升緊了
你有冇睇今日新聞啊
好心你update下自己啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]