• 瀏覽: 36,981
  • 回覆: 125
+2
內地新冠疫情持續嚴峻,周一(21日)公布前一天新增26,824宗本土個案,其中廣東省亦多9,085宗佔最多,北京亦增近千宗,另多2名患者死亡。廣東廣州市白雲區疫情社會面傳播風險持續加大,為有效阻斷疫情傳播擴散風險,該區新冠疫情防控指揮部周一發通告表示,即日起至周五(25日)嚴格限制區內人員流動,期間開展「應檢盡檢」核酸檢測。

前日和昨日維持在兩萬四,今天反彈到兩萬六,動態清零,愈清愈多,病毒在地球存在的歷史遠比人類長久,要發明到防感染疫苗才敢取消入境隔離措施的話,就跟「與天鬥,其樂無窮」的思維一樣,盡顯愚昧和無知

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20221121/bkn-20221121081703067-1121_00952_001.html

正常發展
早就講左話二十大之後 中央一定會放鬆防疫政策
而家就係一步一步咁走緊
如何係保持醫療能量情況下 一步一步開放
呢D 係歐美國家唔識 唔敢 亦唔願意做

不過 呢個亦側面證明 之前動態清零係有幾重要
就如官方一直講
如果放任好似美國咁 中國唔止死100萬人
人命 係歐美國家唔值錢 唔當人係人

廣東係重災區

仲有重慶
鄭州
新彊
北京500都禁堂食

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-11-21 10:22 發表
內地新冠疫情持續嚴峻,周一(21日)公布前一天新增26,824宗本土個案,其中廣東省亦多9,085宗佔最多,北京亦增近千宗,另多2名患者死亡。廣東廣州市白雲區疫情社會面傳播風險持續加大,為有效阻斷疫情傳播擴散風險,該區新冠疫情防控指揮部周一發通告表示,即日起至周五(25日)嚴格限制區內人員流動,期間開展「應檢盡檢」核酸檢測。

大陸似乎係試緊, 低死亡下慢慢增加感染人數...
之後可能好似香港咁. 慢慢放寛

咁其實對大陸係好事黎.

疫情嚴峻 !  

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-21 10:29 發表
廣東係重災區
你知唔知廣東幾大?廣東好多地方無感染

無喇無喇

永遠要清零

打汁打到大爆發 睇吓國外現況!有冇好似你咁!?
有人要找數了,還有得抵懶!
連主席也看到~

附件

4C36A595-0F90-4412-B2C4-4CF753672D69.jpeg(75.36 KB)

一輩子核酸 很暖心呢

香港雖然是防疫試點,但民眾反應有極大的差異🙈🙈🙈🙈

明顯係封控力度不足,應加強措施防止人民流動

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-11-21 10:27 發表
正常發展
早就講左話二十大之後 中央一定會放鬆防疫政策
而家就係一步一步咁走緊
如何係保持醫療能量情況下 一步一步開放
呢D 係歐美國家唔識 唔敢 亦唔願意做

不過 呢個亦側面證明 之前動態清零係有幾重要
就如官方一直講
如果放任好似美國咁 中國唔止死100萬人
人命 係歐美國家唔值錢 唔當人係人
之前動態清零係幾咁重要,咁即係活現在病態清零唔重要啦

勁爆

鍵盤翻頁