• 瀏覽: 64,476
  • 回覆: 287
  • 追帖: 2
+6
有網民在社交媒體上傳電單車「頭盔Cam」影片,顯示自己於近日駕駛電單車經西區海底隧道過海,期間由褲袋取出一張百元鈔票支付25港元隧道費,惟收費員僅找回25港元,事主點算找贖後發現金額有異,於是出言提醒收費員,此時對方竟稱事主當時僅支付50元,並透過收費亭對講機聯絡辦公室同事,要求翻看閉路電視核實金額。

事主大感無奈在場等候,期間收費員疑故作鎮定,在收費亭內「抹枱抹櫈」,約兩分鐘後始作回應,並堅稱當時只收到事主支付50元,事主半信半疑,加上當時後方多車輪候,惟有先行駛走,事後翻看頭盔攝錄片段,始揭發有人懷疑刻意「找錯錢」,在社交媒體喊冤稱「過海比姐姐屈左50蚊」。

有網民看畢影片笑稱收費員演技拙劣,在等待期間扮作忙碌,不斷整理收費亭內物品,明顯作賊心虛,又稱事件已證據確鑿,建議事主以影片向隧道公司追討並報警求助。貼文內亦有人指自己有同類經歷,批評事件已涉及詐騙成分,更質疑相關所謂翻查閉路電視的職員亦是一丘之貉。

做收銀唔使帶腦開工? 報警拉條8婆

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221120/bkn-20221120101916005-1120_00822_001.html

呢D收銀,公司應該有cam紀錄。。。7仔都有啦,可要求經理翻睇。🤭

引用:
原帖由 威廉PO 於 2022-11-20 12:13 發表
呢D收銀,公司應該有cam紀錄。。。7仔都有啦,可要求經理翻睇。🤭
睇完話係50 影住都照講大話呃人

同辦公室「串謀詐騙」50港元

詐騙已經可以報警.

引用:
原帖由 siuroy123 於 2022-11-20 12:15 發表

睇完話係50 影住都照講大話呃人

同辦公室「串謀詐騙」50港元
比我就唔會走,話之佢塞左成條隧道,等高層出來處理。。。上面翻睇cam果個,可以炒得。🙈

引用:
原帖由 威廉PO 於 2022-11-20 12:23 發表

比我就唔會走,話之佢塞左成條隧道,等高層出來處理。。。上面翻睇cam果個,可以炒得。🙈
一餐飯都呃 條8婆餓到咁

唔比記錯?

引用:
原帖由 siuroy123 於 2022-11-20 12:25 發表

街市都有呢D人,所以俾錢,要大聲咁講,收1百,5百,1千。。。🙃

咁小事都上報白癡

支持報警搞大佢

我被毛教主騷擾跟出跟入
於是帶住佢搭車,經兩條最貴隧道
毛教主講門面、擺譜、派場,一定要搭私家車(唔扮有錢難呃人俾錢佢洗)
西隧每次75,大欖每次55
日日來回幾次,每日單係隧道費都500-700
(我搭巴士,就由佢跟)

我睇呢單會懷疑小黃人收費員唔收毛教主錢(車、油就信徒出)
然後喺其他人身上收多啲補返條數
所以警方要嚴正執法
將落格嘅繩之於法

班小黃人以為逼我交出“神”俾佢地控制去革命
就可奪權,到時佢地話事
所以犯法嘢擦邊球全部敢做架

點解花生友肯定係收費員錯?

以後過西隧,一定要預備好散紙先得,唔可以比呢啲壞女人得逞!

影L住一張紅色都屈你比50,慣犯! 請大家小心!

https://www.youtube.com/watch?v=rqMBvcenHLk

引用:
原帖由 siuroy123 於 2022-11-20 12:25 發表

一個五十,十個五百,每日多份糧。

畀多當小費囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]