• 瀏覽: 23,513
  • 回覆: 16
+2
引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 03:50 發表
英國首相辛偉誠(Rishi Sunak)11月19日到訪烏克蘭首都基輔(Kyiv)並與烏克蘭總統澤連斯基(Volodymyr Zelenskyy,又稱澤倫斯基)會面,這是他上

俾習請食檸檬?定掉轉?

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 13:20 發表

實情係各國元首排隊見習大人。
英國無份。
嘩,自大到一個點!如果真係咁嘅格,肯定全世界都怕咗你。自己去扮宇宙大帝算罷。🤣

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 13:33 發表

自大?你睇睇外交部用詞?
一早寫明係「應約」!即係各國領袖要求見面。Google 下之前G20既報道睇返啦!
大帝!
依?咁你應約去人地婚禮,原來係新郎新娘同其他主人家同嘉賓排隊去見你喎。勁喎ching,咁啊q都俾你諗到。🤣🤣🤣

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 13:43 發表

將元首級見面比喻為婚禮?
外交字眼「應約」背後意思又唔識分?

網友,請勿放棄治療。
將自己當係宇宙大帝嘅唔好放棄治療先啱。🤣

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 13:51 發表

你睇睇自己係#8 個回覆幾多藍色嬲嬲豬先啦。
討論區邊個講既嘢多人認同?
呃唔到人嘅。
講咁耐,原來只係想圍爐姐,下話?真話喺鄉土多藍嬲其實好正常喎。😀

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 14:15 發表

可能對你嚟講係正常。
係啊,想同大家交流下,更正下資料咁

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-20 14:31 發表

明顯係G20遇冷,走去揾烏納分散媒體注意,西方蟻民就係咁易忽悠
http://news.now.com/home/international/player?newsId=497678

英國首相府發言人指出,到印尼出席二十國集團峰會的首相辛偉誠,和中國國家主席習近平原定周三下午進行雙邊會晤,因為行程安排問題而取消。

英國《衛報》副政治編輯在社交網站發文指,因為早上要討論波蘭東部被俄製導彈擊中事件,以致時間緊迫,而要取消英、中領導人會面。

辛偉誠這日同過美國總統拜登會面,討論俄烏戰爭等問題,雙方重申支持烏克蘭的立場。

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-20 15:00 發表

大家都知係佢9up要軍援台偽而取消
咁波蘭東部有無被擊中?有喎。西方國家又有無緊急開會?又有喎。如果話大家知佢9up,咁就理據薄弱啲。如果話係習請佢食檸檬,咁就更加係自我創作。如果話埋係全世界排隊見習,果個簡直係精神病。🤷

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-20 15:21 發表

波蘭被烏納打,北約唔敢反擊烏納政權,反而去訪問烏納?  邏輯??

只有你話"全世界"排隊見習近平
不過就算唔係全世界,都係好多國家領袖希望見習近平,係事實
習在G20見左11國元首,拜燈見左4國
你無睇到咩?波蘭講咗啦,責任在俄方。自己揾返新聞。
話"全世界"排隊見習近平嘅,唔係我,係樓主。

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2022-11-20 15:23 發表

呢d叫赴約,
學好d中文先啦
咁你同樓主討論返啦,係佢話中國外交部話係應約喎。咁我唔知係你定樓主定外交部嘅中文出問題喇

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 15:27 發表

(1)講真波蘭事件唔足以影響五年嚟第一次兩國元首聚會。
(2)事後中國外交部新聞發言人毛寧回應時,竟然先用「沒訊息提供」輕輕帶過。之後仲加句「中方致力於在互利共贏的基礎上推動雙方關係平穩健康發展,亦希望英國朝着共同的目標相向而行。」

所以明顯取消見面既應該係中國,只係按照外交慣例留返幾分面俾英國。中國自己唔公開解釋,等英國自己搵個落到台既原因。
英國擋下中企收購最大晶片廠 以國安因素要求吐回86%股份

都可能係嘅,大家做初一十五。啱啱g20前先出呢單嘢,有咁橋?

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-20 15:32 發表

北約唔敢打烏納,唯有咁講啦
大家都俾蘇聯蝦過,有共同敵人,點會打烏?唔洗諗。🤣

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 15:37 發表

我?點解我見唔到我有寫「全世界」三個字?
當時是G20峰會??按理得G20既國家元首?何來全世界?
咪小學雞

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 15:37 發表

惟獨是唔係你出問題?
#81 ‘’自大?你睇睇外交部用詞?
一早寫明係「應約」‘’。。。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-11-20 15:45 發表

我無寫就無寫啦。
就算回帶睇10次,「全世界」呢三個字你自己加㗎!
okok

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]