• 瀏覽: 43,022
  • 回覆: 29
引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-19 15:34 發表
本港新冠疫情反彈,連續兩天單日確診超8,000宗水平。醫管局行政總裁高拔陞今(19日)表示,近兩星期疫情明顯有上升趨勢,每日急症室求診人次達5,000

現時疫情升幅明顯比8、9月頭急,外國疫情亦反覆,日本正面臨第8波疫情,情況令人擔憂

當疫情上升至某個階段迫於無奈要減其他服務,又指現時「都差唔多到呢個階段」,形容經常停手術、檢查等情況「好唔理想」。

...
已經要訓街? 政府收手啦 咁多人醫院門口訓街好好玩?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-19 15:34 發表
本港新冠疫情反彈,連續兩天單日確診超8,000宗水平。醫管局行政總裁高拔陞今(19日)表示,近兩星期疫情明顯有上升趨勢,每日急症室求診人次達5,000

現時疫情升幅明顯比8、9月頭急,外國疫情亦反覆,日本正面臨第8波疫情,情況令人擔憂

當疫情上升至某個階段迫於無奈要減其他服務,又指現時「都差唔多到呢個階段」,形容經常停手術、檢查等情況「好唔理想」。

...
所謂不走回頭路,實際上係走上不歸路,同烏克蘭一樣!
不如支持做白痴復常既去醫院門口問下班病人感受啦
去問下做唔到手術既人感受啦

引用:
原帖由 優雅藍藍的帽子 於 2022-11-19 17:12 發表
不嬲都話李瓜超唔掂,完全冇諗過抗疫,同英美一樣躺平!
一味識谷針, 支針打完一樣會感染其他人冇用既
而防重症既打4針一樣會死

引用:
原帖由 來如雷霆收震怒 於 2022-11-19 18:39 發表
識5成朋友同事都中過招. D病徵3,4日 後無事.
5成朋友係40歲以下 18歲以上?
如果18歲以下, 60歲以上係高危

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-19 18:43 發表

個個都冇事就唔會塞爆醫院啦
查下肺活量同埋智力有冇下跌先講有冇出事啦
佢地唔識架, 成日比人洗腦係普通感冒
又唔知咩叫長新冠, 又比人迫打4,5,6,7,8針
唔知佢地比人玩緊

引用:
原帖由 來如雷霆收震怒 於 2022-11-19 18:53 發表

5成60以下, 其2個係90以下
抵抗力低就係確診機會率 長期病患都係
希望盡快做防疫啦 , 已經大量病人訓緊街啦

希望政府唔好再玩啦 ,立即做所有防疫啦
習大大你見到香港人在醫院門口訓街嗎?

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-11-19 19:02 發表
一早講左只要感染人數夠多,急症室就會爆煲。唔知邊個同我講依家急症室分流好成功,無人去急症室睇感冒。
同意 只要基數夠大, 死亡率同重症都會增加
而且確診2次以上重症率都會增加

華盛頓大學(聖路易斯)流行病學家齊亞德·阿爾-阿里在美國退伍軍人事務部龐大的數據庫中,研究了近3.9萬名二次或三次感染新冠的患者的狀況。他的發現令人警醒。在上個月發表在網上、但尚未經過同行評議的一篇論文中,阿利說,多次感染者患重症或死亡的累積風險更高。

唉希望盡快做防疫啦

引用:
原帖由 賭媽 於 2022-11-19 16:16 發表

似唱雙王
所謂的防疫政策得談笑
防疫? 跟本冇做過 由得人去死
醫院醫療服務出事,都仲要玩落去 人命黎架

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-19 21:33 發表

公費旅行要緊!
佢地唔知如果旅行係當地確診後得重症醫療費係天價

引用:
原帖由 賭媽 於 2022-11-19 21:39 發表

口號已改
一個比一個差, 林鄭都叫有做下野, 佢? 嚴格黎講係躺平
禁堂食,停課, 全民檢測 ,全部冇做過

引用:

...
其實你分析得好好, 佢地冇一個人
駁到你咀 明顯咁多重症啲人當睇唔到, 唔係佢確診當唔知
香港幾時搞到咁冷漠

引用:
原帖由 負資產BBQ 於 2022-11-19 21:49 發表
一年洗咁多錢,郁下就話臨界點,去死啦,黑醫護
事實在眼前 醫護頂唔住啦

政府仲要等咩呢? 可以先禁堂食先啦 ,然後慢慢做其他

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]