• 瀏覽: 12,985
  • 回覆: 89
【本報訊】港府研究強制醫務人員服務一定年期後才能離開公立醫院。有醫療界別人士進行問卷調查,發現醫生護士意見不一。受訪醫生中,對增設有關硬性規定的反對多過贊成,但受訪護士贊成多過反對。另外,有受訪醫護認為年紀較大、患病和家庭需要等因素,應獲納入豁免原因。

轉載;

醫療衞生界立法會議員林哲玄通過問卷調查方式向業界徵集意見,572名受訪醫護人員中,96%以上的醫生和護士均表示曾經或仍在公立醫院服務。在有關強制服務的年期方面,調查結果亦顯示,較多醫生認為應該設在一年以內,比率達37%,另有約40%護士則表示應在一至3年內。

工作量大 難留住人才

調查亦發現,受訪者最不滿意公營醫療服務的工作量過大、醫院管理局管治、評核,以及晉升機制等。林建議,應加強公私營合作,以減少醫護人員工作量;另外薪金及候補津貼亦需提升及優化,以助醫管局留住人才。

林表示,要增加公營醫務人員的供應,應多管齊下,包括醫管局一直透過「有限度註冊」制度引進非本地受訓醫生,加上來年大灣區醫護亦將會來港交流,故有望能緩解問題。他還建議當局修例,設立特別註冊制度,以方便引入非本地培訓護士。

林哲玄表示,調查結果顯示醫生護士意見不一。

原文網址:強制服務公院年期 醫護界意見不一 | 東方日報 | 要聞港聞 https://orientaldaily.on.cc/cont ... 119-1119_00176_202/

如果係政府醫院受訓出嚟嘅醫護人員,畢業後,應該係公立醫院服務一段時間,先至可以轉職去私家醫院或者自己出外工作。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cont ... 2/強制服務公院年期--醫護界意見不一

贊成

應該每年返公營醫療服務10至20日先續牌,更加好

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-11-19 08:13 發表
【本報訊】港府研究強制醫務人員服務一定年期後才能離開公立醫院。有醫療界別人士進行問卷調查,發現醫生護士意見不一。受訪醫生中,對增設有關硬性規定的反對多過贊成,但受訪護士贊成多過反對。另外,有受訪醫護認為年紀較大、患病和家庭需要等因素,應獲納入豁免原因。

轉載;

醫療衞生界立法會議員林哲玄通過問卷調查方式向業界徵集意見,572名受訪醫護人員中,96%以上的醫生和護士均表示曾經或仍在公立醫院服務 ...
當年考醫生面試,一定話服務市民。畢業之後,去私家醫院服務有錢既市民

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-11-19 08:13 發表

轉載;

醫療衞生界立法會議員林哲玄通過問卷調查方式向業界徵集意見,572名受訪醫護人員中,96%以上的醫生和護士均表示曾經或仍在公立醫院服務 ...
若然話工作條件合理,打工仔會鐘意轉嚟轉去嗎?Anyway,勞資雙方永遠無法平等,有錢就大乜晒,講完
(利申,我唔係醫護)

開放市場咪得囉,只要畀私家醫院有得揀,香港醫護一定包尾。

引用:
原帖由 家中藍色手袋 於 2022-11-19 08:49 發表

當年考醫生面試,一定話服務市民。畢業之後,去私家醫院服務有錢既市民
梗係咁講啦!

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-11-19 08:52 發表

若然話工作條件合理,打工仔會鐘意轉嚟轉去嗎?Anyway,勞資雙方永遠無法平等,有錢就大乜晒,講完
(利申,我唔係醫護)
因為訓練一個醫護人員,需要長時間。如果一訓練完畢業。佢即刻走頭,點解要畀咁多資源佢地?

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2022-11-19 09:13 發表
開放市場咪得囉,只要畀私家醫院有得揀,香港醫護一定包尾。
就係個個攞咗經驗,走走私完醫院或者醫務所開檔搵真銀。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-11-19 11:13 發表

因為訓練一個醫護人員,需要長時間。如果一訓練完畢業。佢即刻走頭,點解要畀咁多資源佢地?
首先,唔practise會攞到牌?果度都已經被鎖死啦.In addition,實情係個工作環境越嚟越差,同人地當初立心做醫護既情況唔同.人地走係理所當然,Anyway,係要簽長約既話就應該喺提供訓練前講清楚,等人地自行決定,而唔係事後強制簽約呀

明年推計劃准院舍輸入外勞, 孫玉菡指將從精簡程序等制訂細節。

點解工作量大,原因係平引晒D人過來

走左出走自己做好肯定工作量細,什致冇工作量

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-11-19 11:25 發表

首先,唔practise會攞到牌?果度都已經被鎖死啦.In addition,實情係個工作環境越嚟越差,同人地當初立心做醫護既情況唔同.人地走係理所當然,Anyway,係要簽長約既話就應該喺提供訓練前講清楚,等人地自行決定,而唔係事後強制簽約呀
香港公立醫院包括健康院,唔多唔少我都知道。因為有細到老,我都有享用過!包括入住醫院,呢幾年情況有所改變,我見到好多護士,去做嗰啲唔係護士做嘅嘢!一個健康院就睇到一個護士室,包括抽血全部護士坐曬喺度,出面櫃檯嗰啲請以前阿嬸去做。減少護士工作。至於醫院亦都係好多嘢已經護士冇做到,請曬助理做。醫生更加唔使講,我都唔明白兩日之內經常會見到同一醫生巡房(除咗紅日)。咁嘅工作環境同包皮咁嘅環境冇乜分別,都係咁惡劣!有關方面唔應該成日肥上瘦下,淨係講管理。醫生就係醫生,管理層嘅管理層。根本唔需要咁多管理層!應該要喺前線服務市民。

新加入嘅實習醫護,一定要講明工作條款!

挑大量引入囉,大把dse五分返去讀書,呢D咪人才囉

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-11-19 08:46 發表
應該每年返公營醫療服務10至20日先續牌,更加好
使L咩仲要港式陪瞓咩ol799,拆L晒D醫學院起樓好鳩過啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]