• 瀏覽: 13,018
  • 回覆: 89
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-11-20 14:48 發表

香港係世貿成員,根據世貿條款醫療業本身係需要開放的,開放只係平衡本地薑坐大的問題
本地薑坐大?

引用:
原帖由 z1022 於 2022-11-20 21:35 發表

大隻字就以為似大聲一樣就是對?
閣下有咁既聯想係閣下既問題啫,又唔見第2個咁講

其實可否反轉要求?本地醫生要在香港掛牌開診所行醫,最少在本港公共醫院畢業後做滿3年才可,否則其醫術都未必夠班啊。

護士亦要在公院做滿3年,吸取足夠經驗,才可被確定有護士資格,可離開公院去私院做。

只是個人想法,不喜勿插。謝謝。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-11-21 00:13 發表

閣下有咁既聯想係閣下既問題啫,又唔見第2個咁講
見閣下係好多post都喜歡聯想啫,又唔見第2個咁

反正違反市場運作原則,索性由F.3開始,所有學子要去醫院幫手執屎換尿袋,餵食,餵藥…..
美其名係STEAM教育下其中一個環節。

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-11-19 08:52 發表

若然話工作條件合理,打工仔會鐘意轉嚟轉去嗎?Anyway,勞資雙方永遠無法平等,有錢就大乜晒,講完
(利申,我唔係醫護)
鐘意做就做,唔鐘意做就比人做, 如果條件太差,市場自然會比反應,唔洗D人事先潑定冷水

打工打到咁滯脹

引用:
原帖由 z1022 於 2022-11-21 21:17 發表

見閣下係好多post都喜歡聯想啫,又唔見第2個咁
唔喜歡既話咁以後咪睇少啲我既post囉.Anyway,多謝捧場先

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-11-21 21:55 發表

鐘意做就做,唔鐘意做就比人做, 如果條件太差,市場自然會比反應,唔洗D人事先潑定冷水
咪係囉,使能用contract鎖人咩?

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-11-22 08:54 發表

唔喜歡既話咁以後咪睇少啲我既post囉.Anyway,多謝捧場先
我都想唔睇呀。但係度度都見到。
捧場就唔會啦

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-11-22 08:56 發表

咪係囉,使能用contract鎖人咩?
咁係保障政府保障僱員,如果請人時話10萬一個月, 到上班後得1萬一個月,你估公司驚D定係僱員驚D ? 你可以話口頭承諾,o但係無証無據, 邊個信 ? 而且條款係未入職前訂既,啱做就做,唔啱做就留比其他人做,無強逼任何人

呢度d人真係岸能膠成日以為內地醫護好恨黎香港,果頭話香港人自大呢頭又冇塊鏡照下自己個屎樣!

我係醫護,與其係香港服侍你地班杏加橙當妹仔咁洗仲要強制,我點解唔移民過外國揾食?留係度受你地班杏加橙同條人渣奶西局長氣?食屎啦!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-11-20 21:48 發表

本地薑坐大?
醫護應該比番錢政府

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-11-22 11:33 發表
呢度d人真係岸能膠成日以為內地醫護好恨黎香港,果頭話香港人自大呢頭又冇塊鏡照下自己個屎樣!

我係醫護,與其係香港服侍你地班杏加橙當妹仔咁洗仲要強制,我點解唔移民過外國揾食?留係度受你地班杏加橙同條人渣奶西局長氣?食屎啦!
比番錢先好走,記得cut身份證

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]