• 瀏覽: 21,811
  • 回覆: 13
+4
保安局今晚(18日)公布,警務處處長蕭澤頤今日快速抗原測試及核酸檢測均呈陽性,現正按衞生署衞生防護中心指引進行隔離。當局又指,蕭澤頤最近一

成班係咪睇完基佬欖球賽, 又唔帶罩, 所以搞成咁?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/838037/警務處一哥蕭澤頤4個月內二度確診-鄧炳強及3紀律部隊首長要檢疫?utm_medium=Social&utm_source=fb_other3&utm_campaign=news

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-11-18 23:05 發表
打咗針無事嘅.
打左針, 應該95%冇事, 不過, 又咳又喉嚨痛, 仲要無端端隔離幾日, 呢樣先係最大問題。

引用:
原帖由 gn00260418 於 2022-11-18 23:16 發表

阿伯,好多人無病症架,你知唔知?
但係亦都好多人有病徵喎, 係病徵, 唔係病症。😆😆😆

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-11-18 23:16 發表

食中藥會有幫助.
係最慘要隔離, 無端端比人困成個星期, 呢樣先係最攞命。

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-11-19 03:24 發表
為了防止感染美國肺炎病毒, 還是減少聚餐聚會除口罩的活動吧...
但係基佬欖球, 的高官就默許同包庇在場人士唔帶罩, 咁樣有乜辦法唔多確診。

引用:
原帖由 sdmy 於 2022-11-19 06:41 發表

隔離有乜所謂,反正一樣有糧出,最大問題係政府形象插水。
都唔係呀, 七日出唔到街, 係屋企有乜做? 如果竹篙灣就仲慘, 對住間房四幅牆, 真係悶到嘔。

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2022-11-19 07:44 發表

乜而家要隔離既咩? 真係要問下比卡超先得.... 好似話政府話佢唔會傳染其他人就唔會傳染其他人架啦
咁又係呀, 而家的高官出嚟講就得㗎啦, 好似基佬欖球, 有高官在場默許同包庇, 成場人唔帶罩, 一樣冇事, 試下十個八個普通市民行街唔帶罩, 睇下又會點? 而家香港, 倒退返到六, 七十年代, 隻手遮天, 九龍城寨重臨。

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-19 09:37 發表

你入去試住下感受下
收音機
4g5g收不收到
帶本字典抄書
日日周圍抹十次又一日
洗下衫洗碗一百次
做gym做到爸飽
大6同胞日日用用鑊做樂器又一日
竹篙灣, 我大把朋友入過去, 比晒資料我,因為而家呢個政府的垃圾防疫, 遲早中, 做定資料搜集, 一定有用。竹篙灣, 係用即棄餐具, 冇碗可以洗, 果到得間房, 唔係酒店, 冇gym room, 就算係做, 最多都係係房裏面做下HIIT 之類嘅嘢, 要搵隻鑊, 更加冇可能, 最多玩下手機, 睇下電視, 就係得咁多。

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-19 11:01 發表

gym房
你以為總統套房
無gym房點會無得做運動
床伐艇得吳得
你睇得少片酒店隔離人一樣運動到
賴做運動同人比較
做開運動無器械自然大把辨法

竹篙灣有些有獨立廁所
有水用
有水樽
全屋比抹十次都得
快餐盒濕布洗卒百次乾淨衛生紙

7日點消間自己林
以前年代收音機報紙小説
點會得四面牆咁慘
人好悶無甚麽興趣
要去到洗成百次即棄快餐盒, 我諗呢個人已經悶到開始精神出現問題, 正常人, 好人好姐, 唔好話真係做, 講出嚟已經會比人笑。😆😆👍

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2022-11-19 11:02 發表
其實蕭處長身為警察1 哥,好應該盡力去跟足防疫 指引,咁係做比D下屬睇,香港警察可以任意私自面對疫情?
乜香港仲有防疫指引咩? 防疫指引咪高官嘅個人喜好囉。好似當日基佬欖球, 的高官同的洋人一齊飲酒隊啤, 成大半個場的人唔帶罩都冇人去執法, 高官對呢的違法行為, 視而不見, 更加作出默許同包庇, 防疫條例, 根本名存實亡。

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-19 11:12 發表

你都無試過
當個人無所事事
一隻杯獎牌布卒成日都得
點會精神病
叫打法時間揾野消磨時間

清零封控才會更多人迫到精神病
獎牌同快餐盒, 差好遠喎, 獎牌係經自已努力得返嚟嘅成果, 當然要珍惜, 竹篙灣快餐盒, 要珍惜的乜? 珍惜自己係竹篙灣嘅日子定係努力過爭取到感染, 所以有得入竹篙灣? 😆😆😆

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-19 13:16 發表

你都無感受
又不肯感受
講甚麽
講空氣
對住房四面牆又不出門口試過先算
傻起上牆寫字都得

你去篙竹
人地有靚屋有工人
怕甚麽中多次
又中過一次
有經驗

未中過己怕定先
毒氣就尼吹到自己身邊
又話人無戴口罩
自己又有甚麼防疫先
大白好似消毒夠認真
逐件物件去驗
仲未乾淨
對住四面牆唔出門口, 或者出唔到門口, 仲傻到或者悶到係牆到寫字, 你估係乜嘢人先會做? 我就唔講喇, 因為真係會得罪人, 算吧啦。😆😆😆

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-19 13:30 發表

7日
你估一日
第一日訓包成日
第二日訓不着
無野做會掂
有潔癖不怕大把野做

悶人不知點
或者日日大叫
唱歌
搞下水樽
有怪行為不出奇

現在無強制入隔離營
人是正常自願入
未必個個係自願入去竹篙灣, 如果屋企得一個廁所, 屋企又有高危人士, 例如老人家或長期病患者同住, 如果報左衛生署, 以上人士, 無論你願唔願意, 都會比人掟入竹篙灣。

引用:
原帖由 不基含情的樓奴 於 2022-11-21 07:02 發表

嘩,中完咁快可以再中㗎
今屆政府, 完全放棄抗疫, 不停輸入外來變種病毒, 中完再中, 有乜咁出奇?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]