• 瀏覽: 34,496
  • 回覆: 80
引用:
原帖由 @海東青 於 2022-11-18 20:16 發表

戰爭目標是什麼?老習敢打再吹吧…
你真想見到台海死幾萬人,或者幾十萬人?

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2022-11-19 22:42 發表

中國唔會為俄國去得罪其他國家,所以早排都無學印度咁大手買貨去做轉手炒買,宜家最緊要係俄國要大幅依靠中國,咁就搞掂,強勢俄國,對於中國並無好處可言。
所以普京真係老了,看不透世情

引用:
原帖由 過客128 於 2022-11-22 04:33 發表

你真想見到台海死幾萬人,或者幾十萬人?
咁當年被日本狗侵略,係人都唔想見死幾百萬人,請問咁可以點做?

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-11-22 12:31 發表

咁當年被日本狗侵略,係人都唔想見死幾百萬人,請問咁可以點做?
死到冇人為止.

引用:
原帖由 過客128 於 2022-11-23 01:50 發表

死到冇人為止.
咩叫死到冇人為止

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-11-23 10:50 發表

咩叫死到冇人為止
你講日本打中國, 當然系死到中國, 或者日本冇人為止.

引用:
原帖由 過客128 於 2022-11-25 02:01 發表

你講日本打中國, 當然系死到中國, 或者日本冇人為止.
咁你使擔心烏狗

首先俄國定為特別軍事行動,本身就局限自己戰爭投入,第二烏克蘭本身共非弱國,佢係蘇聯第二大繼承國承繼蘇聯唔少精華軍工產業,雖然好多比烏克蘭敗晒,但爛船仲有三根釘,部隊訓練兩者都同一樣蘇式軍事戰略,烏克蘭亦受北約培訓唔短時間,而俄國初期亦無動員戰爭儲備令中期軍事投入減弱,而烏克蘭則有整個北約支援,無論軍備源源不絕運入去,仲有整個北約情報體系支持同監視戰場

引用:
原帖由 真面目 於 2022-11-18 12:26 發表
烏克蘭還指望中國去重建,做他的白日夢吧,西方各國無法對烏國進行重建,烏克蘭會繼續爛下去。

烏國最近充公了中國馬達西奇的股份,真是不知所謂。
仲沒收做中國35億美金的收購金

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-11-25 10:47 發表

咁你使擔心烏狗
我晤擔心, 佢地蠢, 冇人幫到拒地.

引用:
原帖由 過客128 於 2022-11-27 15:42 發表

我晤擔心, 佢地蠢, 冇人幫到拒地.
使L擔心咩,返去動態清O啦

珠海航空展睇足全程有你想知答案,再過十幾廿年,或者者連巷戰清場都由AI代替呢

引用:
原帖由 真面目 於 2022-11-17 09:19 發表
我好奇怪,21世紀的戰爭是空戰為主,地面部隊只負責清掃戰場,美國伊拉克戰爭就是這個模式。

本世紀戰爭是空戰的戰爭,飛機與無人機是主角,優勢一方把對方炸殘了才出動地面軍隊去打掃戰場。

可是俄羅斯卻打成了地面戰爭,打成了二戰的局面,太可笑了。

俄國的飛機與無人機沒有大的優勢,靠地面對抗推進,真是太落後了。

俄國戰前主要經費用在了造核潛艇,還有造隱身戰機方面,常規陸軍裝備十分落後 ...
https://youtu.be/pB134d7C1vA

引用:
原帖由 breadstick 於 2022-11-18 13:44 發表

其實.有無去估計/理解普京打這場仗的目的?

有一位台灣裔分析評論家.
經過半年戰事.才理解普京的行動.

俄烏戰爭中.俄羅斯有部份能力是表現失準,落伍.
但.近日, 俄羅斯令4個烏克蘭州份歸入俄羅斯.
最緊要,北約分裂.
又明顯,幫助中國與世界多數國家團結起來.無形中,削弱了美國獨霸的勢力.
歐洲分裂,是由於美國有意為之;美國不惜對付自己盟友,因為美國財困已經極其嚴重,所以要向盟友下手

美國打兩面戰線(中、俄),已明顯力不從心,俄國仍然頑強抵抗,美國無法收縮戰線,盟友又有離心,美國失敗之期不遠

伊拉克防空弱好多 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]