• 瀏覽: 15,768
  • 回覆: 131
+3
美媒引述美國資深情報官員稱,俄羅斯導彈越境進入北約成員國波蘭後造成2人喪生。俄羅斯否認指控。波蘭傳媒報道,波蘭鄰近烏克蘭邊境的村莊Przewodó

美媒引述美國資深情報官員稱,俄羅斯導彈越境進入北約成員國波蘭後造成2人喪生。俄羅斯否認指控。

波蘭傳媒報道,波蘭鄰近烏克蘭邊境的村莊Przewodów在15日下午受襲,有穀類乾燥機受損。從網上圖片可見,遇襲地點被炸出一個大洞,有拖拉機翻倒,地上有疑似來自導彈的碎片。
波蘭政府發言人米勒(Piotr Müller)未有即時證實事件,但稱由於危機情況,包括波蘭總理莫拉維茨基(Mateusz Morawiecki)在內政府高層正召開緊急會議

俄羅斯國防部發聲明否認,稱波蘭官員和媒體的表述是蓄意挑釁,目的是令局勢升級,並指所有在烏克蘭和波蘭邊境的襲擊都不是由俄羅斯的火箭造成,波蘭傳媒展示位於Przewodów的殘骸與俄羅斯的武器無關。

最重要呢一句:

波蘭傳媒展示位於Przewodów的殘骸與俄羅斯的武器無關。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/836846/美官員指俄羅斯導彈擊中波蘭致2死-總理召緊急會議應對

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2022-11-16 05:34 發表
美媒引述美國資深情報官員稱,俄羅斯導彈越境進入北約成員國波蘭後造成2人喪生。俄羅斯否認指控。波蘭傳媒報道,波蘭鄰近烏克蘭邊境的村莊Przewodó

...
北約用強大的嘴炮嚴厲還擊

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2022-11-16 05:34 發表

...
一定係老美做既, 唔關俄羅斯事, 中國堅決支持俄羅斯, 唔會有懷疑!

引用:
原帖由 gvanrd 於 2022-11-16 06:13 發表

一定係老美做既, 唔關俄羅斯事, 中國堅決支持俄羅斯, 唔會有懷疑!
波蘭傳媒展示位於Przewodów的殘骸與俄羅斯的武器無關。

原來實情係咁既

威力咁細應該係防空導彈黎

俄羅斯D防空導彈會打到波蘭嗎?

引用:

...

引用:
原帖由 gvanrd 於 2022-11-16 06:13 發表

正常人類都會有同樣的結論

畜牲另作別論

又 插贓嫁禍

最想拉北約參戰嘅嘅係烏克蘭。

如果喺俄羅斯導彈打中,波蘭即刻公佈向俄羅斯開拖喇,使L總統開緊急會議商討對策咩,同炸北溪輸氣管一樣,個個查完唔敢出聲話喺美國做

美國賊贓嫁禍,再加上文宣發動新一輪攻勢!

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-11-16 06:19 發表

原來實情係咁既
top secret

煙幕嚟嘅...

個零鐘頭後呀浸浸有嘢宣佈嘛

引用:

...
烏軍做嘅

打啦 仲講甘多美國佬打扙邊洗甚麼証據 唔好見到普京大隻就做懦夫 Sick Man of Europe 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]