• 瀏覽: 3,631
  • 回覆: 15

香港時間 11月15日(二)23:00更新12:28建立

烏克蘭總統澤連斯基周二(15日)在二十國集團(G20)峰會上提出10點和平方案,分別是輻射和核安全,糧食安全,能源安全,釋放所有被俘與被驅逐人員,落實聯合國憲章、恢復烏克蘭領土完整及國際秩序,俄羅斯撤軍及停止戰爭行動,恢復公義,打擊生態滅絕,防止局勢升級,確認戰爭結束。   

澤連斯基以視像形式參與峰會,他表示有一系列解決方案必須落實,並希望這場由俄羅斯發起的侵略戰爭,以公義的方式及在聯合國憲章、國際法基礎上結束。他形容和平是全球價值,對世上每個人都很重要,烏克蘭提出的和平方案是切實可行,可以迅速落實並有效,又稱俄羅斯反對該方案即意味只想要戰爭。值得一提的是,俄羅斯也是G20成員國,但澤連斯基刻意在講話中提及G19。

出席峰會的俄羅斯外交部長拉夫羅夫說,烏克蘭提出重啟談判的條件不切實際,俄方不拒絕談判,「若有人拒絕,那是烏克蘭」,指烏克蘭拒絕的時間愈久,達成一致的難度就愈大;又稱俄方已經向亞洲及非洲出口1,050萬噸糧食。另外,聯合國大會周一通過決議支持建立國際機制,就俄烏戰爭造成的人員和財產損失作出賠償。決議獲得94個國家支持,14個國家反對,73個國家棄權。
===================================================================

澤連斯基已經講咗啦,俄羅斯退回今年2月24號前彊界,賠償戰爭損失,追究發動侵略嘅人。答應呢啲條件隨時可以傾。

普京收唔到咩?  之前話要佢落台至肯傾,宜家都唔提囉,其實澤連斯基讓咗步㗎喇!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20221115/bkn-20221115122856006-1115_00992_001.html

笑咗
司機輸緊先會講D咁既野

走咗個儍嘅入黎

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-11-15 10:53 發表

烏克蘭總統澤連斯基周二(15日)在二十國集團(G20)峰會上提出10點和平方案,分別是 ...
阿宅男司機到咗𠵱家比北極熊佔據咗十五萬幾平方公里土地﹐呢四個州係工業區同黑土區﹐以後都唔知點過日子噃﹐不如將烏克蘭啲靚女輸出香港做烏傭重好。

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-11-16 00:10 發表
笑咗
司機輸緊先會講D咁既野
贏緊就唔係傾,要乜嘢自己攞啦!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-11-15 23:53 發表

烏克蘭總統澤連斯基周二(15日)在二十國集團(G20)峰會上提出10點和平方案,分別是 ...
司機以為自己係贏家

更重要一點, 就是習主席已在G20明確表示, 不希望俄烏戰爭有人(暗指普京)再用出核彈來威脅其它國家, 任何核武攻擊絕不可用, 失去了核彈的威嚇力, 普京就如無爪蟛蜞, 議價能力近乎零。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-11-16 00:29 發表
更重要一點, 就是習主席已在G20明確表示, 不希望有人(暗指普京)再用出核彈來威脅其它國家, 任何核武攻擊絕不可用, 失去了核彈的威嚇力, 普京就如無爪蟛蜞, 議價能力近乎零。
普京要聽你講? 中共喺共產國際都要叫聲俄羅斯做大佬!

事實係美國已經一再放話,夠膽喺烏克蘭用核武,所有境內俄羅斯軍隊,軍備武器同你清零!

美國唔使用核武還擊都絕對有呢個能力,到時普京帶領所有俄羅斯人受辱!剝光豬係好肉酸!好明顯普京係笠水!

話得說回來。俄軍士氣低落其中一個原因就係普京屢次威脅用核,換句話講即係承認用常規武器唔夠老美打!

俄羅斯GDP只係美國8%, 北約國嘅5%,持久戰係燒錢玩意,打條毛咩!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-11-16 00:35 發表

普京要聽你講? 中共喺共產國際都要叫聲俄羅斯做大佬!

事實係美國已經一再放話,夠膽喺烏克蘭用核武,所有境內俄羅斯軍隊,軍備武器同你清零!

美國唔使用核武還擊都絕對有呢個能力,到時普京帶領所有俄羅斯人受辱!剝光豬係好肉酸!好明顯普京係笠水!

話得說回來。俄軍士氣低落其中一個原因就係普京屢次威脅用核,換句話講即係承認用常規武器唔夠老美打!

俄羅斯GDP只係美國8%, 北約國 ...
咁又唔得, 老俄若被老美滅國對中國亦不利, 到時中國可能被迫出手撐老俄, 都係由中國來勸退普京好d, 精人出口笨人出手嗎!

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-11-16 00:52 發表

咁又唔得, 老俄若被老美滅國對中國亦不利, 到時中國可能被迫出手撐老俄, 都係由中國來勸退普京好d, 精人出口笨人出手嗎!
普京係聰明人

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-11-16 01:26 發表

普京係聰明人
聰明反被聰明誤

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-11-16 01:26 發表

普京係聰明人
希特拉都好多人話佢係聰明人。

樓主條友真係演員,幼稚到呢

俄羅斯心諗,真比on9更on9

其實澤連暫時不應打草驚蛇提醒老俄日後要作出賠償, 普京一諗起就腳軟, 天文數字三世都還不來, 故此可能令普京產生同歸於盡的念頭同你搏命, 應該循序漸進温水煮蛙式降服老俄才是。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]