• 瀏覽: 3,048
  • 回覆: 6
韓國仁川亞洲七人欖球系列賽,播錯國歌風波未息。港協暨奧委會義務秘書長王敏超今早指,過往港隊出國比賽,賽前均會派代表檢查國歌及國旗無誤,並要簽名確認,不清楚今次在賽事中誤播反修例歌曲,是否無檢查所致,認

新聞說:
“另韓國時報引述主辦單位韓國橄欖球聯盟公關人員指,曾要求每支球隊提交國歌,但「未能取得」香港隊提供的國歌,故工作人員自行在網上搜尋「香港國歌」,並將置頂結果的歌曲下載並保存在名為「香港」的文件夾中。其後主辦方接獲亞洲橄欖球總會通知,在港隊賽事中應播放「中國國歌」而非「香港國歌」,但相關單位無刪除錯誤下載的版本,並分發檔案至賽事廣播人員,導致開賽時播錯歌。”

哇!韓國時報爆猛料, 都好L複雜下, 若果你香港無比首中國國歌的錄音人地, 人地南韓人可能真係唔識分中國國歌或香港國歌架喎!播錯咗關人隱事牙!最多道歉一聲就算啦!😌

新聞來源連結:

https://skypost.ulifestyle.com.h ...  韓媒引述主辦單位:無收過港隊提交國歌

so funny

點都好, 香港基佬攬球隊裏面有香港人, 咁點解播錯國歌基佬攬球隊裏面的香港人唔立即出嚟指正?仲要成首曱甴客主題曲播晒都冇人企出嚟出聲?

又發生羅生門事件

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-11-15 14:06 發表
點都好, 香港基佬攬球隊裏面有香港人, 咁點解播錯國歌基佬攬球隊裏面的香港人唔立即出嚟指正?仲要成首曱甴客主題曲播晒都冇人企出嚟出聲?
係羅, 場內相信有很多高官和議員, 點解唔打999或衝去控制室阻止播出?而要聽晒成首歌, 呵呵!拿快快自首喇!捉到你就炒得。

冇熟悉行情就自行下戴咁就死得,黃絲乜都可以自行建國,馬鞍山建國又得,所謂「香港國」歌多如牛毛。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-11-15 15:14 發表

係羅, 場內相信有很多高官和議員, 點解唔打999或衝去控制室阻止播出?而要聽晒成首歌, 呵呵!拿快快自首喇!捉到你就炒得。
起碼有領隊及欖總高層

炒得

唔系冇資助

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]