• 瀏覽: 19,308
  • 回覆: 99
+3
中國國家主席習近平與美國總統拜登(Joe Biden)於昨日(14日)在印尼的巴厘島舉行會談,歷時逾3小時。這是兩人首次面對面會晤,會後雙方均形容對

說實在,兩個分歧巨大,單單開一次會,怎麽可能就可達成共識,問題是,雙方願不願意想辦法去縮窄分歧。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/836487/習拜會-中美會後表述-七大差異見分歧

所以話, 傾嚟根本就係多9魚, 只有打L殘美狗, 先會有得傾.

其實鹵味稍微改變吓係要自己惡哂大哂嘅態度
分歧自然少好多

只係雙方各自重申既定嘅立場,根本就無新意

又唔明點解拜登咁想見到我地國家主席習大大

https://www.youtube.com/watch?v=AN6aBLYTy08

引用:
原帖由 身民主持係大晒 於 2022-11-15 13:26 發表
又唔明點解拜登咁想見到我地國家主席習大大

https://www.youtube.com/watch?v=AN6aBLYTy08
敗登烚熟狗頭咁見習大

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-11-15 12:54 發表
中國國家主席習近平與美國總統拜登(Joe Biden)於昨日(14日)在印尼的巴厘島舉行會談,歷時逾3小時。這是兩人首次面對面會晤,會後雙方均形容對

🤔想講講香港同新疆人權問題…

即美國共和黨贏了…民主黨選民就覺得自己冇人權…

當民主黨贏了…共和黨選民就覺得自己冇人權…

咁美國點處理這個問題?

之後指着香港同新疆有這問題?

美國永遠支持反方/輸方的人民…幫他們發聲同搶奪回人權?

美國自己是否做到2邊人民都覺得自己有人權?

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2022-11-15 13:34 發表

🤔想講講香港同新疆人權問題…

即美國共和黨贏了…民主黨選民就覺得自己冇人權…

當民主黨贏了…共和黨選民就覺得自己冇人權…

咁美國點處理這個問題?

之後指着香港同新疆有這問題?

美國永遠支持反方/輸方的人民…幫他們發聲同搶奪回人權?

美國自己是否做到2邊人民都覺得自己有人權?
🤔還有各有各發展同政權問題…

本身國家政府是親美,咁美國就唔會搞你…

本身個國家政府唔係親美,咁美國就會搞你,令你政變、換個親美政權出來。

即香港政府唔親美…咁美國就會搞你…

當台灣政府親美,美國就唔會搞佢…如果台灣換回藍營唔再親美改親中,咁美國就會搞香港一樣搞台灣…

南北韓一樣,一個南親就冇事、一個北唔親就會比人搞。

朝鮮問題,根本就係老尾一手做成

台灣問題, 關你老尾鳩事

中美肯定要分出輸贏的,只是時間問題,因此自身強大才是硬道理

有三個看點
拜山小碎步跑前握手,習大紋風不動,先發者後制於人。令我想起尼克遜初次到訪北京。
美方有財政司耶倫,中方代表全是外交部,華姐位列仙班(鏡頭最遠處)。
雙方沒有反枱。

引用:
原帖由 kikola 於 2022-11-15 13:16 發表
其實鹵味稍微改變吓係要自己惡哂大哂嘅態度
分歧自然少好多
重點美國一輸會死得好慘, 仇家多冇計

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-11-15 13:29 發表

唔知點解,我見到拜振華幅相,就記得上次安陪跪見習主席幅相,當時總書記嗱口嗱面
今次直情無眼睇

話不投機半句多,唔好嘥習大大時間

主題標籤 #習近平
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]