• 瀏覽: 3,429
  • 回覆: 15
繼Facebook母企Meta宣布裁減逾一萬名員工後,再有大型科網企業宣布「炒魷」計劃。國際電商巨頭亞馬遜(Amazon)宣布,計劃裁撤約1萬名員工,為集團

繼Facebook母企Meta宣布裁減逾一萬名員工後,再有大型科網企業宣布「炒魷」計劃。國際電商巨頭亞馬遜(Amazon)宣布,計劃裁撤約1萬名員工,為集團歷來最大規模的裁員行動。

據《紐約時報》報道,裁員計劃將於本周展開,被裁的僱員佔集團全球員工總人數少於1%,以及公司員工的3%。裁員涉及企業層面及科技人手,包括零售業務、人力資源及設備部門。
日前,Facebook母公司Meta行政總裁朱克伯格向員工發信,指出會裁員1.1萬名員工,佔公司總員工數目13%。除裁員外,Meta將會凍結人手,直至明年首季。截至今年9月底,Meta員工總數為8.7萬人。

至於獲世界首富馬斯克(Elon Musk)入主的Twitter,11月初已傳出裁減半數員工的消息,近日再有「瘦身」消息流出。內部消息指,Twitter再解僱4,400名外判員工,大多數人因無法進入公司系統才得知自己已被解僱。

Amazon,Facebook同Twitter都裁員...仲要裁親都禁多人

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/836442/amazon據報計劃裁減1萬名僱員-為集團歷來最大規模裁員

又幫美國勞工市場增加1萬供應 

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-11-15 09:28 發表
人力資源充沛

裁走長新冠員工。

佢唔整果個無謂Blue Origin太空計劃已經唔駛炒人啦.

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-11-15 09:28 發表
協助美國降低通脹..
公司裁員支出少左..股價升..
通脹預共降溫..股價升..
被裁員工有股票在手..裁員又有賠償..
唔駛做都有錢收..
美國簡直係天堂之國..漂亮國名不虛傳...

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-11-15 10:07 發表

協助美國降低通脹..
公司裁員支出少左..股價升..
通脹預共降溫..股價升..
被裁員工有股票在手..裁員又有賠償..
唔駛做都有錢收..
美國簡直係天堂之國..漂亮國名不虛傳...
冇野做, 唔使錢買野, 就唔會推高通脹la

引用:
敗登咪咁緊張求見習大咩

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-11-15 10:15 發表

敗登咪咁緊張求見習大咩
見到又點??? 解決美國問題果個係拜登, 又唔係習大大

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-11-15 10:19 發表

見到又點??? 解決美國問題果個係拜登, 又唔係習大大
美國最喜歡將自身問題賴去中國你睇歐美國家日日講china china仲多過提自己國家

大企業「才完」, 西人等領失業援助 或者零元購會更方便

引用:
原帖由 touya08 於 2022-11-15 10:31 發表
大企業「才完」, 西人等領失業援助 或者零元購會更方便
美國人唔使強迫勞動

特朗譜明日的開始回歸引證了呢班人將玩完、和他們全線的資產大跌的迷團和長期失蹤
也引證方x0大有人被請走發生的事,主席應早收到老友通告
也引證香江近日有一大班人突搏出來 強調自己巧愛國

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-11-15 10:15 發表

敗登咪咁緊張求見習大咩
傾完咪又係咁,老尾國不會策

公司咁大,睇佢係邊度落手先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]