• 瀏覽: 24,967
  • 回覆: 101
+3
加密貨幣日一卜人經歷了風雨的一週,交易平台FTX在11月11日申請破產,其創辦人,人稱「薯條哥」的Sam Bankman-Fried辭任行政總裁職務。FTX的專屬貨

FTX有一個名叫FTT的加密貨幣,經對換後可用以交易其他加密貨幣。事件在11月2日開始,加密貨幣資訊網CoinDesk報道了一份流出文件,稱由SBF經營的一個對衝基金Alameda Research持有大量的FTT,FTX與Alameda原應是獨立經營,文件顯示兩者有密切關係。

其實交易平台只係提供虛擬貨幣交易服務!為何會無端端破產? 呢間所謂交易所"傳"可能同炒家[對沖基金]有關系!
既做買賣亦都"有可能"炒埋一份?
全球第二大虛擬貨幣交易市場就咁就拜拜? 脆弱都得人驚
你重敢唔敢買虛擬貨幣?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/835609/ftx崩潰事件懶人包-如何僅用一週就把交易所推向破產

真係唔好隨便叫人買虛擬貨幣! 分分鐘害死人

虛幣清零,之後就係股市 買咪國股票要小心

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-13 16:08 發表
虛幣清零,之後就係股市 買咪國股票要小心
股票同虛幣分別好大, 股票有公司資產支持, 虛幣就乜都無

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-11-13 16:11 發表

股票同虛幣分別好大, 股票有公司資產支持, 虛幣就乜都無
有資產唔代表值咁多錢

基本上兩者都係咪國濫發貨幣既"蓄水池",只要咪國繼續收水,遲早都燒到咪股

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-13 16:15 發表

有資產唔代表值咁多錢

基本上兩者都係咪國濫發貨幣既"蓄水池",只要咪國繼續收水,遲早都燒到咪股
有資產=跌極都有普, 無就=0

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-13 16:15 發表

有資產唔代表值咁多錢

資產就是資產
貨幣就是貨幣。貨幣,如果是實物,只是一張紙
貨幣,如果電子化,就是你銀行戶口的一些數字

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-11-13 16:16 發表

有資產=跌極都有普, 無就=0
當然唔係話咪股清零。港股從30000幾跌落黎,咪股跌一半,完全唔意外

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-13 16:20 發表

當然唔係話咪股清零。港股從30000幾跌落黎,咪股跌一半,完全唔意外
資產就是資產
一層樓跌價9成
都是一層樓,本質無變

另類種金遊戲,人蠢無辦法

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-11-13 16:21 發表

資產就是資產
一層樓跌價9成
都是一層樓,本質無變
你從高位買入,就知有冇分別

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-13 16:22 發表

你從高位買入,就知有冇分別
你搞到亂晒

難怪有些人會信虛幣

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-11-13 16:23 發表

你搞到亂晒

難怪有些人會信虛幣
虛幣同宗教一樣, 你信就有不信則無

破乜鬼產呀
捲晒啲錢走就真

美國捉到出貓好多人,?出動到一隊大巴🚌運走,全部雙手放後的 😯😯
特朗譜出埸 有料到!到處都有軍警軍人

你們反侵的大鑊了!

主題標籤 #交易所
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]