• 瀏覽: 6,579
  • 回覆: 41
【明報專訊】醫衛局長盧寵茂昨在立法會衛生事務委員會交代最新防疫措施,多名議員追問可否放寬入街市及商場不用掃瞄「安心出行」,盧稱安心出行可記錄市民出行,仍有重要性,有需要時當局可用以追蹤,雖現時未必用,但如疫情反彈則可用,仍有價值,又說超市及街市人流密集,過去此類地方曾有爆發,故仍要求用安心出行。他說,掃瞄安心出行並非複雜程序,正如市民每日要帶身分證外出,未必每日有人核查,安心出行亦一樣。

要達到最佳追蹤效果,最理想是採用強制實名制度。
再加進入任何場所、乘搭交通工具都要掃碼及使用實名電子支付工具。

新聞來源連結:

https://m.mingpao.com/pns/要聞/art ... 出行-盧寵茂-現時未必追蹤-反彈則可用

支持安心出行、支持盧局長

依家入商場100個刁民可能先得幾個有掃

引用:
原帖由 sam0010 於 2022-11-13 08:58 發表
依家入商場100個刁民可能先得幾個有掃
要解決刁民、曱甴唔掃碼
廣派便衣警察喺適用處所內隨機截查,無掃碼立即拘捕檢控。
仲要為有關定罪設立最低判刑指引。

對防疫冇幫助

阿茂整App

絕對支持安心出行apps,我日日都有使用,以配合政府抗疫

呢個安心出行, 根本就係政府扮防疫嘅一個道具。我朋友先前確疹, 入左竹篙灣, 佢由第一日入竹篙灣, 到第八日離開, 完全冇人睇過佢個安心出行紀錄, 亦都冇人問過佢確疹其間去過邊到, 或者曾經接觸過的乜嘢人。同埋而家入商場, 例如APM, 十個人都唔知會唔會有一個人真係掃, 呢個跟本就係一個完完全全嘅防疫道具。不過, 道具還道具, 大家都記得一定要掃, 因為如果有執法人員查起上嚟, 就真係會罰錢。政府就要市民堅做, 不過而家政府就係到流點扮防疫, 呢樣先係最令人反感。

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2022-11-13 09:08 發表

要解決刁民、曱甴唔掃碼
廣派便衣警察喺適用處所內隨機截查,無掃碼立即拘捕檢控。
仲要為有關定罪設立最低判刑指引。
而家黃藍都唔掃架啦。夠膽咪拉幾百萬人返差館。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-11-13 10:40 發表
呢個安心出行, 根本就係政府扮防疫嘅一個道具。我朋友先前確疹, 入左竹篙灣, 佢由第一日入竹篙灣, 到第八日離開, 完全冇人睇過佢個安心出行紀錄, 亦都冇人問過佢確疹其間去過邊到, 或者曾經接觸過的乜嘢人。同埋而家入商場, 例如APM, 十個人都唔知會唔會有一個人真係掃, 呢個跟本就係一個完完全全嘅防疫道具。不過, 道具還道具, 大家都記得一定要掃, 因為如果有執法人員查起上嚟, 就真係會罰錢。政 ...
日日幾千人確診,正苦邊有人手搵密接?之前500以上已經做唔到。跟住再諗下日日5000人,一星期35000,如果密接是10個,即係350000要隔離,返唔到工,返唔到學。得唔得先?再睇返商場有人確診,而家5000人,隨時一半商場有確診人經過,計條數可能係日日百幾萬人要強檢,做唔做到吖?即係變相日日接近半全民檢測,其實咁做疫症一定可以大幅減少傳播,因為有做打斷傳播鏈呢個動作。但正苦一路冇加大檢測量,2,30萬檢測,打斷條毛就得。又唔肯低頭搵中央幫手,於是攪到3月死9000人,相信有部分是凍親令病情加劇而死。之後先死死氣搵中央幫手。到而家一人多確診就減低檢測要求。所以永遠呢個檢測量,就係呢個打斷傳播鏈嘅速度,一路都係4,5000,正苦沒有打算改善,或增加檢測量,情況一路都唔會有改善。

又係嘥九氣,掃一掃個碼嘥你好多時間咩

要通內地關
更加無得取消安心出行
安心出行玩到下年6月

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-11-13 11:14 發表

日日幾千人確診,正苦邊有人手搵密接?之前500以上已經做唔到。跟住再諗下日日5000人,一星期35000,如果密接是10個,即係350000要隔離,返唔到工,返唔到學。得唔得先?再睇返商場有人確診,而家5000人,隨時一半商場有確診人經過,計條數可能係日日百幾萬人要強檢,做唔做到吖?即係變相日日接近半全民檢測,其實咁做疫症一定可以大幅減少傳播,因為有做打斷傳播鏈呢個動作。但正苦一路冇加大檢測量 ...
而家呢個政府, 呢班所謂高官, 完全冇諗過去防疫, 而家的所謂防疫政策, 根本就係整色整水, 完全冇任何實際作用。尤其是四季酒店同基佬攬球賽, 高官只有帶頭鼓勵違反防疫條例, 包庇違反防疫條例人士, 而家的防疫條例, 只係對奉公守法嘅市民適用, 但係對於一的麻X煩嘅洋人, 就好似基佬攬球果的洋人, 的所謂高官就只會默許甚至包庇佢地的違法行為, 香港防疫政策, 根本已經名存實亡。

國外主人都瓜左⋯睇你班嘢扭得幾耐
小心特朗譜回歸,包含你們大生意的事🙈了解福奇現下埸嗎

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-11-13 10:57 發表

而家黃藍都唔掃架啦。夠膽咪拉幾百萬人返差館。
要將方艙改裝成差館先得囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]