• 瀏覽: 5,088
  • 回覆: 25
醫務衞生局副局長李夏茵在疫情記者會公布,由下星期四(17日)開始,放寬社交距離措施。

相關新聞:疫情|理髮店政府街...

睇見廣東爆得咁利害!? 香港就繼續放寬!?
點解? 心知就得

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2385176/即時-港聞-疫情-11-17重開露營點-放寬社交距離措施一文睇清

• 顧客需要佩戴口罩進行活動的指定場所,改為被動查核疫苗通行證,包括遊戲機中心、遊樂場所、公眾娛樂場所、會址、麻雀天九場所、活動場所、理髮店、髮型屋、宗教場所、商場、百貨公司、街市及市集、超市等,處所毋須主動檢查,市民只須掃描安心出行。執法人員仍然會核查。
  • 持黃碼人士亦可進入被動查核的指定場所。
  • 餐飲處所、酒吧酒館、浴室、健身中心、容許顧客不佩戴口罩的溜冰場、容許顧客飲食的電影院及表演場地、派對房間、美容院、按摩院、夜店夜總會、卡拉OK、體育場所、游泳池、郵輪公海遊等,會脫去除下口罩的場所,仍會主動查核疫苗通行證。
  • 政府轄下街市,改為被動查核疫苗通行證及安心出行,門口不會有專人檢查,與私人街市看齊。
  • 室外場所,包括室外體育場及馬場的室外觀衆席可以飲食。
  • 表演場所的觀眾席容許飲食。
  • 政府轄下露營地點及其他室外康樂設施例如沙池會重開。
  • 健身中心取消每人1.5米社交距離的規定,可最多12人小組活動,每組維持1.5米距離。
  • 政府有必要維持緊急應變措施。
  • 政府現階段無意放寬口罩令。
  • 政府重申「安心出行」有必要維持,是疫情風險管控工具。
  • 政府預計今年冬季流感及新冠肺炎會同時爆發。

列表冇提到圖書舘。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-11-10 17:47 發表
醫務衞生局副局長李夏茵在疫情記者會公布,由下星期四(17日)開始,放寬社交距離措施。

點解? 心知就得: ...
比班冇打針唔洗do去表列處所,然後搵執法人員捉人,一網打盡。比你去都係要有疫苗通行政。

顧客需要佩戴口罩進行活動的指定場所,改為被動查核疫苗通行證,包括遊戲機中心、遊樂場所、公眾娛樂場所、會址、麻雀天九場所、活動場所、理髮店、髮型屋、宗教場所、商場、百貨公司、街市及市集、超市等,處所毋須主動檢查,市民只須掃描安心出行。執法人員仍然會核查。

班刁民一早100個先得一兩個同你掃左先入

另露營場地開放可保經濟??

引用:
原帖由 sam0010 於 2022-11-10 19:23 發表
顧客需要佩戴口罩進行活動的指定場所,改為被動查核疫苗通行證,包括遊戲機中心、遊樂場所、公眾娛樂場所、會址、麻雀天九場所、活動場所、理髮店、髮型屋、宗教場所、商場、百貨公司、街市及市集、超市等,處所毋須主動檢查,市民只須掃描安心出行。執法人員仍然會核查。

班刁民一早100個先得一兩個同你掃左先入

另露營場地開放可保經濟??
現在班冇打針人可以偷雞入去剪頭髮,睇下政府捉唔捉你。

引用:
原帖由 zurefin 於 2022-11-10 18:41 發表

同捉人無戴口罩一樣
政府有無貢勤力
七欖政府批準除口罩
人傻到要罰人5000
用自己標準當法例

又再放寬措施, good news.  

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-11-10 19:51 發表

同捉人無戴口罩一樣
政府有無貢勤力
七欖政府批準除口罩
人傻到要罰人5000
用自己標準當法例
希望政府唔係玩陰謀,政府隨意搬籠門,佢話點就點。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-11-10 17:47 發表

點解? 心知就得: ...
所以都話, 呢屆政府在任, 都唔使指意同內地可以好似之前咁即日來回通關。

引用:
原帖由 zurefin 於 2022-11-10 18:53 發表

希望政府唔係玩陰謀,政府隨意搬籠門,佢話點就點。
根本無搬龍門
只是人想得太多
有哂免死金牌只某場所才比除口罩
無話其他球場,戶外可以除口罩

餐飲一向都是除口罩
政府一早比左彈性
無死白痴規定一定載住口罩進食
話之你除口罩一路吹水一路食
現在8人12宴會要人快測

所以點解死守安心出行要3針
就是口罩問題
一食野就除口罩就有幾秒鐘的風險

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-11-10 19:55 發表

所以都話, 呢屆政府在任, 都唔使指意同內地可以好似之前咁即日來回通關。
乜上屆政府可以咩

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2022-11-10 20:09 發表

乜上屆政府可以咩
上屆唔可以, 今屆行躺平同共存, 尤其是基佬攬球賽, 簡直係躺平同共存嘅完美演繹, 今屆咁嘅政策, 更加無可能同內地通關, 只有期望下屆。

應該進取啲 開放更多

引用:
原帖由 zurefin 於 2022-11-10 19:41 發表

係囉,要人博犯法唔會咁易俾人捉到,定係博政府唔執法?又被動又主動,搞咁多做咩啊?搞到咁複雜.政府宜家都主動增加緊傳播鏈啦,做乜仲要惺惺作態話疫苗通行證係用嚟保護冇打針嘅人喎.

鍵盤翻頁
左右