• 瀏覽: 11,185
  • 回覆: 136
七名私家醫生涉嫌濫發「免針紙」案,日前政府宣佈昨日起,所有涉案「免針紙」失效。病人政策連線主席林志釉昨批評部份醫生因擔心發出醫療豁免證明會引...

而家係枯枝困良木
政府追殺七寇時完全無考慮全局,全面漠視當時社會多方提點嘅寒蟬效應
今天,若你不是某醫生嘅相熟客戶,兼要是半死不生,無論有幾確實需要,只會叫你去政府醫院評估
私家醫生醫務所聽到電話,知道係免針評估,往往會即時話我哋唔做,掛線,比日死萬人時聲調還要惶恐
結果如何,大部份持着真真假假免針紙嘅人索性唔打
要打嗎?又要打齊三針,結果,前後要118天(科興計)後才取到三針藍碼,有乜誘因?
百幾天後,好大機會政府到時又有新猶 ... 第四針?新疫苗?天曉得
唔打,你又點怪得佢哋?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/daily/hk/1006167/日報-港聞-部份醫生怕官非拒發免針紙

一國兩制是史前無例的國事管治方式,外國憑甚麼指三道四?經驗?你從未有  法律?先行者訂只是該當 人權?沙特王儲會告訴你人權只是利益的倒影。言論自由,普世價值,都只是皇帝的新衣
而家有冇邊個正正經經出張免針紙被起訴左? 

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-11-10 11:53 發表
而家有冇邊個正正經經出張免針紙被起訴左? 
無都驚,因為無人知政府仲會唔會有乜後着
既然一向唔希罕做,何必今日先嚟闖尼個渾水?

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2022-11-10 11:55 發表

無都驚,因為無人知政府仲會唔會有乜後着
既然一向唔希罕做,何必今日先嚟闖尼個渾水?
咁真金不怕洪爐火

有醫學證明去邊都唔驚啦
咁傷風感冒etc, 又唔驚開醫生紙???

多餘
咁冇判斷力

仲叫乜專業?

你唔係門 口打哂蛇餅 2分鍾出一張針紙有乜好驚

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-11-10 12:00 發表
多餘
咁冇判斷力

仲叫乜專業?
果真人一黃腦就殘也

有證據證明醫生專登唔出免針紙咪去醫委會投訴囉,呢位主席係唔係醫生呀?係嘅咪幫病人出免針紙囉,唔係嘅又憑乜嘢話醫生怕事唔出免針紙呀?

咁所有政府部門都可話怕投訴
吾做野?

點解冇醫生或醫療界出聲譴責嗰幾個賣針紙嘅醫生同買針紙嘅人?
是否要政府對於明明犯例嘅人坐視不理?
呢樣先係本末倒置!

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-11-10 12:00 發表
多餘
咁冇判斷力

仲叫乜專業?
醫生既然欠缺判斷力 政府應該刊憲收返個牌 咪斷錯症害死病人

如果病人有病歷,有檢查,醫學上有足夠理據,怕乜.

一般人唔應該有免針紙.

醫生經過專業評估,做足檢查,怕甚麼出免針紙,如果咁都怕,做甚麼醫生,係咪黃綠嚟㗎,畀我就真係唔夠膽再睇佢喇

引用:
原帖由 zhangan 於 2022-11-10 12:05 發表
點解冇醫生或醫療界出聲譴責嗰幾個賣針紙嘅醫生同買針紙嘅人?
是否要政府對於明明犯例嘅人坐視不理?
呢樣先係本末倒置!
都是手joke 不篤背脊 唔係你篤我篤你 冤冤相報何時了 圈子好細 他日好相見

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-11-10 12:06 發表

醫生既然欠缺判斷力 政府應該刊憲收返個牌 咪斷錯症害死病人

冇能力
收牌送走

收錢就專業價
做野就淆缷縮

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]