• 瀏覽: 16,135
  • 回覆: 65

香港時間11月10日(四) 04:30

德國政府周三(9日)阻止中國企業收購兩家德國半導體公司,經濟部長哈貝克表示「德國不天真」,有必要捍衛自己的國家利益,確保半導體業的主權

德國內閣周三以國家安全可能受威脅為由,禁止Elmos晶片廠賣給北京賽微電子控股旗下的子公司瑞典晶片商Silex;此外,一家中企收購ERS Electronic的計畫也被內閣否決。哈貝克表示,否決收購是要保障德國的國安和關鍵基礎建設,又強調貿易和市場有可能被當作施壓的工具,並指「德國不天真,有必要捍衞自己的國家利益」,並預告德國將繼續動用對外貿易法阻止外資收購,並調整德商投資海外的擔保政策,以減少依賴和推動供應鏈的多元化。

中國外交部發言人趙立堅周三在例行記者會,回應有關德國政府禁止中資企業收購德國晶片廠的消息時表示,包括德國在內的各國,應該為中國企業的正常經營提供公平、開放、非歧視的市場環境,不要將正常的經貿合作政治化,更不要以國家安全為由搞保護主義。
==============================================================================================

呢頭德國總理至嚟覲見習主席,拉生意,簽大單,只不過係幾日, 咁快就反轉豬肚?

嗰啲乜嘢購買空中巴士兵協議,使唔使作廢? 咪以為中國就會好天真!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20221110/bkn-20221110043014343-1110_00992_001.html

德國因俄烏戰爭被老美破壞能源、經濟、民生,綠黨天真兼低能。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-11-10 06:29 發表

德國政府周三(9日)阻止中國企業收購兩家德國半導體公司,經濟部長哈貝克表示「德國不天真」,有必要捍衛自己 ...
大6吾同歐洲買airbus, 吾通同美帝買咩
人地就係睇死你國產吾到長程機

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-11-10 06:29 發表

德國政府周三(9日)阻止中國企業收購兩家德國半導體公司,經濟部長哈貝克表示「德國不天真」,有必要捍衛自己 ...
德國經濟部長吾天真但白痴,德國已經冇用東西吾出售只聽美爹話留來自己蝕錢供養。

呢個經濟部長同外長都係綠黨份子,依家環保講唔出口,就唯有日日中國中國
其實只為美國利益服務

而家D人學精咗
學識吹水但唔做

不是尖端,只是三四線技術, 肯賣就現成生產。。大陸自己可研發出, 只是時間。

自己做得住就唔使賣盤, 唔給白武士救等在前面的只會是倒閉.

已經預咗,但係不天真又的確幾韌耳!

引用:
原帖由 philp 於 2022-11-10 09:24 發表
 自己做得住就唔使賣盤, 唔給白武士救等在前面的只會是倒閉.
美國佬比少少錢賄賂綠黨班鹹蝦燦,阻中國買廠,然之後用賤價買咗間廠,得咗。

遲啲仲平

不天真只是倰 

禁止這收購就如
說高科技監聽產品危害安全
結果禁止收音機出售

德國綠黨人全都是智障
高階邏輯芯片和車用控制芯片
他們還真以為是同一個東西

自己保留慢慢等執笠吧

其實今次中德領導人會面
現時傳出黎既大單 都只係得140架空巴
其他既 傳出黎反而係德企加大係中國投資

而蕭茲走出黎講今次會面最大成果係中國關於核武方面既主張
不過 呢D野 中國唔係一直都係咁講咩

其實 蕭茲通過左觀察 俾佢去中國訪問
所以拋左140架空巴當禮物 反正現時航空市場 就只係空巴同波音兩家揀
CR929仲有段路要走

不過 蕭茲內閣咁玩法 下次蕭茲究竟要點做 先可以再見到習主席呢
要知道 蕭茲就係眼見德國內部問題快頂唔住 所以先承受各方壓力去中國
但係對德國實際經貿上既幫助 基本上係得唔到
或者係仲未傾

反正以現時情況 蕭茲唔掃走佢黃綠內閣班人
佢之後做乜都係會俾人扯後腿

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]