• 瀏覽: 2,970
  • 回覆: 18
衞生署今日(7 日)公布,本港新增 5198 宗新冠肺炎確診個案,輸入個案佔 564 宗,另外再多 5 名病人離世。

請立即停課, 禁堂食

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/本港增-5198-確診-學校個案佔-1147-宗-再多-5-人離世-083914782.html

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-11-7 18:07 發表
衞生署今日(7 日)公布,本港新增 5198 宗新冠肺炎確診個案,輸入個案佔 564 宗,另外再多 5 名病人離世。

請立即停課, 禁堂食

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/本港增-5198-確診-學校個案佔-1147-宗-再多-5-人離世-083914782.html
講真,如果以死亡率計,真係同流感差不多。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-11-7 18:09 發表

講真,如果以死亡率計,真係同流感差不多。
琴日又死18個呢 今日突然5個

打咗針又死人

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-11-7 18:10 發表

琴日又死18個呢 今日突然5個
人嘅嘢,實有上落。

如果跟衞生處資料,接種兩針的死亡率係0.12%,而流感死亡率係大約0.1%~0.15%

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-11-7 18:22 發表

人嘅嘢,實有上落。

如果跟衞生處資料,接種兩針的死亡率係0.12%,而流感死亡率係大約0.1%~0.15%
2017年破紀錄流感死亡人數係幾多?

香港夏季流行性感冒問題嚴重,據衛生署公布,自五月五日至八月二日共一萬四千七百一十三人感染,較去年同期增加逾九倍,死亡人數達三百零七人。在總死亡人數上,已經超過香港沙士(SARS)時期的二百九十九人,死亡人數仍在上升
307人已經係破紀錄 流感係14000人感染 , 新冠肺炎呢? 每日都5000
一個月已經死幾百人啦

https://www.yzzk.com/article/details/新聞眼/2017-33/1502353370688/香港流感死亡破紀錄 壓倒病患的最後稻草

over10%

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-11-7 18:38 發表

2017年破紀錄流感死亡人數係幾多?

香港夏季流行性感冒問題嚴重,據衛生署公布,自五月五日至八月二日共一萬四千七百一十三人感染,較去年同期增加逾九倍,死亡人數達三百零七人。在總死亡人數上,已經超過香港沙士(SARS)時期的二百九十九人,死亡人數仍在上升
307人已經係破紀錄 流感係14000人感染 , 新冠肺炎呢? 每日都5000
一個月已經死幾百人啦

...
但隨住愈來愈多人中過招,感染人數、嚴重性就會逐降低,
人類同病毒鬥爭,萬年以來都係咁。
點解重要一意孤行,逆天而行,何不唔採取盡人事,聽天命…..的

有陣時,太過執著於扭轉乾坤,只會令問題更加嚴重,
例如,中共當年由反右到文革的大約三十年,
都係想消滅貧窮,
結果就係一貧如洗。
相反,容許貧窮出現,但會盡力助貧的地方,通常比較有錢。

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2022-11-7 18:23 發表
7人撚球
應該與此有關。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-11-7 19:02 發表

點解重要一意孤行,逆天而行,何不唔採取盡人事,聽天命…..的

都係想消滅貧窮,
結果就係一貧如洗。
"但隨住愈來愈多人中過招,感染人數、嚴重性就會逐降低"

只因為要死嘅人已死晒。

唔好借題抽水。

一放鬆就爆上,真係要收返緊啲先得
反正求期搞個活動都大把人黎,暫時專心搞好抗疫工作好

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-11-7 19:06 發表
一放鬆就爆上,真係要收返緊啲先得
反正求期搞個活動都大把人黎,暫時專心搞好抗疫工作好
要唔要 "We want LAM-CHENG back" 呀?

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-11-7 19:05 發表

"但隨住愈來愈多人中過招,感染人數、嚴重性就會逐降低"

只因為要死嘅人已死晒。

唔好借題抽水。
你係指老人/病弱…….?

香港應該唔止萬幾個老弱病殘吧?

每一個都有人變老……唔會有什麼「要死嘅人死哂」。
只係大家抗體普遍強左。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-11-7 19:02 發表

都係想消滅貧窮,
結果就係一貧如洗。
又中左重點啦
只要長期感染,次數越多,重症就會增加
死亡率當然會大升啦
相反應該強行與病毒共存只會令病毒不停變種
一意孤行,逆天而行正正就係咁
華盛頓大學(聖路易斯)流行病學家齊亞德·阿爾-阿里在美國退伍軍人事務部龐大的數據庫中,研究了近3.9萬名二次或三次感染新冠的患者的狀況。他的發現令人警醒。在上個月發表在網上、但尚未經過同行評議的一篇論文中,阿利說,多次感染者患重症或死亡的累積風險更高。
這並不是說再次感染會比第一次感染更嚴重,但隨着感染次數的增加,出現嚴重后果——例如心臟病發作——的風險會隨之累積。
http://m.cyol.com/gb/articles/2022-07/12/content_9d7m6Ca3M.html

容許貧窮出現,香港變成怎樣 ?
幫? 知唔知道單單係香港打劫案不停上升
見新聞幾個老野都一齊搞事,我都想知點解

相反97年大魚大肉年代, 每個人都想點樣可以搵多啲錢
只有內地人間中落黎搞下事 唔知邊樣好呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]