• 瀏覽: 17,451
  • 回覆: 102
拉鳩佢

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-7 19:21 發表

我嘅睇法就係,點解2年前唔覆核?
所以,即使有理據,但已推行2年之久的政策,覆核以無「迫切性」,排期3年後先再處理啦!
兩年前連疫苗都未有啊大佬。
而家疫苗都冇防感染效果,已經冇緊急性。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 18:49 發表

噉佢有冇跟返國務院令呢?
國務院講過各地不得私下搞疫苗通行證。

覆核王嚟緊就會用呢點嚟打。
假髮狗棺一定配合條死老坑.

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 19:34 發表

兩年前連疫苗都未有啊大佬。
而家疫苗都冇防感染效果,已經冇緊急性。
法律去睇觀點嘅,已經推行2年的政策,就唔可以用「違法」去打囉,咁兩年前又唔違法呀?
所以呢,若果有其他法律嚹去打呢,就會唔同喇!

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-7 19:39 發表

法律去睇觀點嘅,已經推行2年的政策,就唔可以用「違法」去打囉,咁兩年前又唔違法呀?
所以呢,若果有其他法律嚹去打呢,就會唔同喇!
人哋就係覆核你已經實施多時沒有緊急性,違反咗緊急法嘅適用條件啊。

引用:
原帖由 fai28 於 2022-11-7 15:49 發表
繼早前挑戰政府廢除免針紙及修例決定後,「長洲覆核王」郭卓堅月內第3次入稟,今早(7日 )於高等法院再申請司法覆核,指新冠肺炎早非突發性疾病,疫苗通行證及安心出行政策違反599章規定,要求法庭下令取消政策。 申請人為郭卓堅,答辯人為醫務衞生局局長盧寵茂。入稟狀指,答辯人2年前訂立法例第599章,要求市民使用疫苗通行

批左法援未?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/長洲覆核王-郭卓堅再申司法覆核-要求下令取消疫苗通行證及安心出行-043132534.html
收番佢間公屋先講!

幫政府 debug 嗎?

真係好似曱甴咁煩

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 19:42 發表

人哋就係覆核你已經實施多時沒有緊急性,違反咗緊急法嘅適用條件啊。
原來係覆核仲有冇緊急性!
不過呢,有冇緊急性唔係「法律範疇」喎,而係行政主導問題,法官只能依法審理政府政策有冇違法,而唔可以代替政府去決定政策還有沒有緊急性!
師兄就睇下法庭會唔會受理囉!

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-7 19:57 發表

原來係覆核仲有冇緊急性!
不過呢,有冇緊急性唔係「法律範疇」喎,而係行政主導問題,法官只能依法審理政府政策有冇違法,而唔可以代替政府去決定政策還有沒有緊急性!
師兄就睇下法庭會唔會受理囉!
覆核王嗰個理據其實就係上次法官唔批第二個人嗰個判詞,嗰個法官用判詞嚟提水大家應該點樣複核,所以嗰個法官好大機會覺得係有法律根據。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-11-7 16:23 發表
人哋研究咗好耐,專登等你開完金融峰會同埋七人欖球賽之後,儲夠子彈,先做嘢。
今次完全係有備而戰!
我一路都有跟開佢哋開網台講乜嘢,佢哋起碼搵咗四個法律觀點打疫苗通行證。
其中一個就係國務院頒令各地不得私下設立疫苗通行證 ,淨係講呢點已經夠殺食。

政府特准黃碼人士食肆用膳又送子彈俾覆核王。
其實次次都係政府自己送子彈俾佢使,嗰個法官係林 ...
「國務院頒令各地不得私下設立疫苗通行證
,淨係講呢點已經夠殺食。」

已經有師兄指出,一國兩制。
香港好多(幾乎全部)制度同大陸唔同,講呢點,對佢司法覆核完全冇用。
睇下當時國務院頒令有冇頒畀香港就知道啦。

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-11-7 16:23 發表
安心出行又無乜野問題既,但疫苗通行證堅係白痴.....
兩個都白痴,安心一年使幾多納稅人嘅錢你知唔知?仲要亳無成效先白痴。

阻住地球轉

由佢來宣傳香港仍有司法公正? 😉

小佢喇叭叫佢自己出錢打官司啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]