• 瀏覽: 17,336
  • 回覆: 110
全國政協副主席、前行政長官梁振英今早(6日)表示,社會不應等待香港與內地實施免檢疫通關,亦不要擔憂「7+3」的隔離檢疫時間,雖然要付...

全國政協副主席、前行政長官梁振英今早(6日)表示,社會不應等待香港與內地實施免檢疫通關,亦不要擔憂「7+3」的隔離檢疫時間,雖然要付出時間成本,但是值得盡早到內地發掘機遇。

梁振英在電台節目上表示,中共總書記習近平在二十大報告中強調,一國兩制是偉大創舉,認為香港在「港人治港、高度自治」的同時,亦需要融入國家發展大局。他指,香港融入國家發展大局是國家的重要指示,除了貢獻國家以外,亦是青年在人生及事業上的更大舞台。

梁振英:等通關只是守株待兔

他又呼籲社會各界不應等待香港與內地實施免檢疫通關,形容只是守株待兔,認為各行各業、公職人員不要怕內地「7+3」隔離,「如有公職人員付出時間成本為香港做事,我會公開表揚他。」

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2384176/即時-港聞-梁振英籲港人勿等通關-盡早北上尋機遇-不要怕7-3隔離

留港也有好處 

請問
各位專家
點解日日呼喚本來係香港的香港人上大灣區
但是
又繼續有大灣區的單程來香港
既然香港人都覺得沒機會要上大灣
這樣
大灣的本地人應該地頭蛇比外來人更加有機會
這樣
大灣的地頭不應該有單程申請來香港尼個失去機會的地方吧
為了平衡雙方人口,應該大灣區的單程取消埋才合理

提示: 違規內容已被屏蔽
我都想北上,但無奈年紀已老。

"不要怕7+3隔離", 佢講得好似好輕鬆。 

不怕9噏,噏完關人隱事

低能夾離地,
新一代咁反大陸,就係因為眼見大學的內地生比他們勤奮好學,明知競爭會給人比下去,所以想起堵城牆圍爐自HIGH,
你仲叫佢地上去人家主場挑戰,係咪ON99

梁生 例如什麼機遇呢?
做核酸生意?

上去行下,玩一陣夜,唔好怕,7+3。
隔7日,去食個飯然後返黎,熟悉一下地理和人文交通等…不要怕。

引用:
原帖由 堅決反對 於 7/11/2022 14:12 發表
梁生 例如什麼機遇呢?
做核酸生意?
問得好。

事實上, 就算係要上去, 一早就去咗, 都唔係等到這個時候上啦 !  佢無理由唔知依家上面乜野環境 !

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-11-7 13:47 發表
請問
各位專家
但是
這樣
這樣
支持。
類似的建議有冇寫去李生施政報告意見收集?
我寫左,但……
成日話吸引人才,香港完全係吸晒果D老弱殘窮黎申手等政府養就真啦。

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 7-11-2022 13:47 發表
請問
各位專家
但是
這樣
這樣
睇邊種人,香港人要搵錢去大6,大6人錢多就來香港hea

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-11-7 14:17 發表

問得好。

就算係上, 都唔係這個時候上啦 !  
希望梁生公開一下
佢近年北上掘到什麼機遇
公開收入來源 畀市民參考

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]