• 瀏覽: 20,043
  • 回覆: 173
前年5月有網民發起「反惡歌法大遊行」,律師陳子遷當日路經銅鑼灣時見有店舖玻璃被破壞,譴責示威者是「黑暴」後遭「私了」。涉案3名男子早前承認傷人及非法集結罪,另一名貨車司機亦在受審途中突改認罪,4名被告今(4日)在區域法院接受判刑,暫委法官鄧少雄判刑時稱,當日的集結有預謀,但無周詳計劃,然而襲擊陳的事件發生,明顯令局勢升級,且陳受襲時無人施以援手,陳未有受永久傷害只是幸運,遂判審訊中途才認罪的被告唐健幫囚34個月,17歲少年入教導所,餘下兩名男被告則分別囚25及19個月。
原文網址: 律師陳子遷被私了案 官稱陳受兇殘襲擊無人施援 3男囚19至34月 | 香港01 https://www.hk01.com/article/832387?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

阿九姑娘, 你唔係咁放生嘛

朱警司用棍hi hi曱甴背, 連醫生都話檢驗不到傷, 你地就黑獄朱警司24個月, 懶理朱警司為港貢獻了幾十年, 懶理勁多求情信
及大部份港人支持朱警司

但今次陳律師被曱甴屠殺不成, 但都重傷到成個血人咁, 差D死亡

你竟然放生到只坐19個月至34個月?????????

香港司法明打壓反曱甴勢力, 偏幫曱甴的行為, 叫人氣餒及氣憤

有條福街發文, 又唔俾我入, 火滾

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/832387/律師陳子遷被私了案-官稱陳受兇殘襲擊無人施援-3男囚19至34月

我諗從電視看到, 判坐17個月那個都唔止只係揾支棍仔hi 下陳律師個背咁輕手嘛???朱警司都要坐24個月, 嗰件, 又踢又打, 都應該要起碼坐個double , 先至服眾喎

真係唔得,
我睇完朱經緯警司所謂用棍仔hi 背就要被判坐兩年 vs 今次陳律師單嘢, 只判2年10個月,  真係明顯係恰香港警察

先看朱sir單嘢, 原來當時係成班曱甴玩嘢, 差人平亂, 有差人用盾牌壓返班曱甴唔好作亂, 朱sir 應係用掍hi 下最攪事嗰隻,
唔就屈坐黑獄兩年

朱經緯襲擊致造成身體傷害罪名成立還柙候判 (yahoo.com)

馬大?? 班人仲懶理民眾, 一點係屈佢維持冶安係打人, 一秒都冇, 就係打人喎, 但又唔叫人對佢親身試, 真係打人會發生咩事, 更唔理醫生都話冇傷喎, 都一於要針對差人....坐2年.

https://youtu.be/FVuW6yVV4EQ

VS

再睇睇今次陳律師單嘢, 打到咁, 用刮尖遮插佢, 插穿佢動脈, 簡直係想殺佢. 只判坐最高係2年10個月, 只坐多10個月.

https://youtu.be/AlQrk4lXmxs

嘩呢10個月真係巴銀閉囉

香港的法官咁0既

用藤條打幾下就坐7年, 

用遮插到陳律師血人咁, 就只坐34個月, 香港法律咁黑暗0既??????

陳律師應該就九姑娘判刑過輕提上訴, 

好似有人放生惡曱甴喎

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-11-5 08:45 發表
用藤條打幾下就坐7年, 

用遮插到陳律師血人咁, 就只坐34個月, 香港法律咁黑暗0既??????
絕對利益小圈子

車死人都係三千 何奈何

人離不開劣性  錢同權力在手

自以為神

引用:
原帖由 keung135 於 2022-11-5 08:50 發表

絕對利益小圈子

車死人都係三千 何奈何

人離不開劣性  錢同權力在手

自以為神
我覺香港人應該發起公開聯署, 要求解散現有香港司法組織

都唔係處事公正, 成班似外國勢力多過似真係為香港人公正判決咁0既?????????

你話香港司法係咪痴線?
藤條判七年
呢啲攞人命嘅判19年都未為過份啦, dklm 而家係判十九個月
所以你啲人成日話大陸點唔好點唔好!
點唔好法都好過而家香港呢啲公司法

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-11-5 08:55 發表

我覺香港人應該發起公開聯署, 要求解散現有香港司法組織

都唔係處事公正, 成班似外國勢力多過似真係為香港人公正判決咁0既?????????
如果有呢啲咁嘅運動我第一個簽名

引用:
原帖由 貴貴大世界 於 2022-11-5 08:59 發表

如果有呢啲咁嘅運動我第一個簽名
其實,我到而家都唔明,
香港已不是英國的25年了

英國已淪為2線國家

到今時今日,香港仲用2線國的官,仲係帶假髮假扮的

去審一線大國,世界三大強者之一的中國香港人??

何其笑話!!

應該解散重組,要一個真係為香港人而設的司法組織吧!

最近呢8年的偏頗曱甴判刑,真係唔希望再見!

判得算好輕....傷得咁重都係2-3年....

判得咁L輕?
參加暴亂罪都判囚三五年啦!

香港多9官

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2022-11-5 09:20 發表
判得算好輕....傷得咁重都係2-3年....
看電視報報,陳律師被被告殘暴了成廿幾分鐘,又拳打腳踢,更差點被凶徒用刮尖遮想插死佢

地獄級的殘暴,就只判最重坐34個月

但朱警司用棍仔掃掃曱甴背叫佢唔好搞事,都2秒都冇,就要坐2年?

呢d大細超的判刑叫香港司法公正?唔係荒謬到咁離譜嘛?

無人施援, 一望就知個官一生生長於真善美中成世人未見過打交,不過依家好彩受傷既係一個律師, 我念佢一定用佢既能力上訴到去北京都要上訴到底

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2022-11-5 09:37 發表
無人施援, 一望就知個官一生生長於真善美中成世人未見過打交,不過依家好彩受傷既係一個律師, 我念佢一定用佢既能力上訴到去北京都要上訴到底
唔係法官離地,似乎係有心人想縱黃抗中啫!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]