• 瀏覽: 25,764
  • 回覆: 140
+4
引用:
原帖由 tam_n 於 2022-11-4 20:22 發表

波音要多謝尾國政府。
上次架737ng失事後, 中國把飛行記錄儀交比波音那一日,BBC 報導波音一工程師說, 肯定可還原部分(未必是全部)飛行數據及錄音, 但最後又不了了之, 可能又是找到不利波音的證據, 於是便想把失事原因推在中國維修飛機之上.
這樣中國怎可再買波音機

關德國咩事 空巴係法國  又唔係話所有行政官員用Benz!

引用:
原帖由 幫你地改個名 於 2022-11-4 21:34 發表
自主研發架民航機呢
又話已量產重幫襯空巴
C919是一款是短程機, 載客少, 只適合國內線.
中國人最好大喜功, 成日說大飛機, 大的C929仲研究緊.

引用:
原帖由 dtw 於 2022-11-4 20:10 發表

日、韓、台會買啦,要交保護費㗎嘛
波音我就唔敢坐住喇

引用:
原帖由 Alcohol618 於 2022-11-4 21:35 發表
要感恩德國賣飛機先岩呀

正等於我地感恩幫大陸買水一樣
乜你慣咗用藤條打你嘅人講多謝?!🤭

引用:
原帖由 秋落 於 2022-11-4 20:22 發表

饞死波音
波音戇鳩姐,同Linsey Graham走去台灣賣飛機
之後Linsey Graham搞個台灣關係法而家大陸仲唔報仇咩

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-11-4 19:35 發表

中國航空器材集團公布,德國總理朔爾茨訪華期間,公司與空中巴士在北京簽署140架空巴飛機的批量採購協定,其中包括132架A320系列飛機,以及8架A350飛機,總值約170億美元。 公司表示,隨著中國航空運輸市場逐步恢復,未來將保持平穩較快增長,為適應航空市場發展,滿足企業運力需求,批量 ...
應用人仔交易啦

引用:
原帖由 wang8699 於 2022-11-4 22:20 發表
關德國咩事 空巴係法國  又唔係話所有行政官員用Benz!
空巴個全名係Airbus societas Europaea(空巴歐洲股份公司),係歐洲公司,唔係法國公司。
歐洲股份公司嘅意思可以參考:
https://zh.wikipedia.org/wiki/欧洲股份公司
空巴總辦公室喺法國,但註冊總部喺荷蘭,股票喺法國、德國、西班牙股市交易。
空巴喺德國漢堡有好大間工廠。呢次買嘅A320,漢堡工廠有佢嘅生產線(法國亦有)。
來源:https://en.wikipedia.org/wiki/Ai ... ufacturing_presence
所以空巴關德國事。

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2022-11-4 20:16 發表
波音又要眼紅
尾角佬都會眼紅

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-4 21:26 發表
拜登一定好酸頂喇!
點解唔同波音買737呢?
繼續制裁制裁日日猜拿猜拿

德佬身體太誠實了吧

中國唔係自主研發成功咩, 班歐洲佬唔係唱中國 話新疆綿 人權, 中國仲要簽咁多做咩, 應該經濟制裁佢地 要捱窮先岩

德國各大公司隨團來傾生意嘅老闆,聽講人數比德國官方人員還要多。唔知邊個日吹夜吹又支爆。

貿易是雙方面的事情,對中德均有好處,

不應看成像是單方面的施予。

正宗乞兒兜攞飯食

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]