• 瀏覽: 40,159
  • 回覆: 32
+3
本港今日新增5245宗新冠病毒確診個案,包括4829宗本地個案,及416宗輸入個案。另外,本港新增10個死亡個案,第五波疫情以來,共錄得10215宗死亡個案曾對新冠病毒呈陽性反應。 學校呈報個案方面,有441間學校共呈報705宗感染個案,其中一間幼稚園或幼兒中心一個班別要停課7天。 院舍方面,共有6...

建議立即學新加坡 考慮防疫 !

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1674120-20221103.htm

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-11-3 18:45 發表
本港今日新增5245宗新冠病毒確診個案,包括4829宗本地個案,及416宗輸入個案。另外,本港新增10個死亡個案,第五波疫情以來,共錄得10215宗死亡個案曾對新冠病毒呈陽性反應。 學校呈報個案方面,有441間學校共呈報705宗感染個案,其中一間幼稚園或幼兒中心一個班別要停課7天。 院舍方面,共有6...

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1674120-20221103.htm
新加坡有防疫嗎?😂

普通感冒嚟,小問題

沒完沒了。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-11-3 19:29 發表

新加坡有防疫嗎?😂
好快新加坡都做防疫

新加坡衛生部長王乙康今日(15日)表示,該國正出現新一波由新型冠狀病毒Omicron變種株XBB亞系引發的疫情,預計會在下月中達到頂峰。他表示當局不排除恢復推行防疫措施,包括口罩令和堂食需要完成接種疫苗等的可能性。
王乙康舉行記者會時稱,預測顯示這波疫情會「短而急促」(short and sharp),7天移動平均數可達1.5萬宗病例,甚至可能高達2.5萬宗。衛生部的基因排序數據顯示,在10月3日至9日期間,本地病例中,XBB個案佔54%,BA.2.75約24%,BA.5約21%。
王乙康表示,數據顯示,過去兩周新增的XBB病例中,患者需要入院的風險較感染BA.5變種株的病患低約三成,過去一個月死亡病例也沒有上升趨勢,相信該國醫療體系足可應付。
(海峽時報/聯合早報)

https://news.mingpao.com/ins/國際/article/20221015/s00005/1665834548202/新冠疫情-新加坡現新一波疫情-不排除再收緊防疫措施

日日不理因為肺炎死亡 , 假借<傷風感冒> 為名 ,去欺騙大家以為確診係小問題

香港的廢官, 唔會再理防疫㗎啦, 係四季酒店成班人公然唔帶罩都冇問題, 仲防乜疫啫? 香港的防疫條例真係可有可冇, 成班人公然唔帶罩, 一樣冇問題, 咁仲使乜有防疫條例? 同埋而家的廢官, 最緊要係個基佬攬球賽, 佢地幾時會去關心市民有冇感染, 有冇死人, 成班人可以公開唔帶罩, 話唔係躺平同共存都冇人信啦。

附件

FB_IMG_1667370304581.jpg(133.04 KB)

FB_IMG_1667370308734.jpg(121.25 KB)

02-25-16-hk1-1.png(1.2 MB)

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-11-3 22:06 發表
香港的廢官, 唔會再理防疫㗎啦, 係四季酒店成班人公然唔帶罩都冇問題, 仲防乜疫啫? 香港的防疫條例真係可有可冇, 成班人公然唔帶罩, 一樣冇問題, 咁仲使乜有防疫條例? 同埋而家的廢官, 最緊要係個基佬攬球賽, 佢地幾時會去關心市民有冇感染, 有冇死人, 成班人可以公開唔帶罩, 話唔係躺平同共存都冇人信啦。
爆疫睇下會點 強如新加坡都考慮做防疫
新加坡係帶頭做白痴野, 與病毒共存 !!!

希望死的都是共存L家人
特別是香土個D

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-11-3 22:45 發表
希望死的都是共存L家人
特別是香土個D
佢地都冇家人既 支持與病毒共存 跟本係瘋狂做法
放棄市民生命

打針死10人

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-11-3 18:45 發表

新聞來源連結:
RIP
冤有頭債有主,去搵波波問點解

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2022-11-3 23:09 發表

RIP
冤有頭債有主,去搵波波問點解
成日話新加坡贏哂, 睇下佢做防疫你香港跟唔跟
香港因為肺炎死既人完全唔理 ,一味只係識谷針

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-11-3 23:13 發表

成日話新加坡贏哂, 睇下佢做防疫你香港跟唔跟
香港因為肺炎死既人完全唔理 ,一味只係識谷針
我由上年已經開始講,清零、共存都唔緊要,最忌講清零、實共存,咁樣做市民無所適從,於抗疫嚟講係最差最差

主題標籤 #停課 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]