• 瀏覽: 24,729
  • 回覆: 184
  • 追帖: 2
+2
全國人大副委員長王晨在《人民日報》撰文,指全過程人民民主是新時代中國特色社會主義的偉大創造,也是當代中國民主區別於西方民主的顯著特徵。 王晨表示,世界上不存在完全相同的政治制度,也不存在適用於一切國家的政治制度模式,實現民主有多種方式,不可能千篇一律。要堅定中國特色社會主義制度自信,堅定不移走中國特...

其實中央對港嘅政治想點,我冇意見。但是,點解唔係1984年,或1997年前同香港人講清楚呢?

講清楚就唔會有2003年示威,2014年嘅佔中同2019年嘅事件啦。

中央似乎欠對港人一個交待,更欠香港一句對不起。

早知中央如此,英國當年是否應該簽署中英聯合聲明呢? 不過都已經簽署,改變不了結果。

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2022-11-3 14:28 發表
全國人大副委員長王晨在《人民日報》撰文,指全過程人民民主是新時代中國特色社會主義的偉大創造,也是當代中國民主區別於西方民主的顯著特徵。 王晨表示,世界上不存在完全相同的政治制度,也不存在適用於一切國家的政治制度模式,實現民主有多種方式,不可能千篇一律。要堅定中國特色社會主義制度自信,堅定不移走中國特...

中央一早已經講得好清楚,香港不能成為反對大陸的基地。係有啲人扮唔知啫

民主?何謂民主?民主主義究竟點定義,任何人都有自己一套,但大多數人都寫唔出五頁紙。
中國特色社會主義包含共產和市場經濟,中國式民主亦唔需要多黨制避免內耗內鬧損害自己的愚蠢行為。

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2022-11-3 14:28 發表

基本法講得好清楚,唔明白係自己利益未能最大化而不滿啫

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-3 14:59 發表
 永續世集, 習大大
近代能夠父子世集做國家最高領導, 只有美國布薯兩父子. "洋爸什麼都對".

唔係以人民為中心嘅何來民主,西方多黨制最終都係為自身利益惡鬥,國民喺選舉只係喺一堆爛蘋果中揀一個冇咁爛嘅

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-11-3 15:07 發表

近代能夠父子世集做國家最高領導, 只有美國布薯兩父子. "洋爸什麼都對".
星加坡呢?

做好自己,理柒佢老尾

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-11-3 15:14 發表

你真係咁關心美國, 可唔可以唔好再我講美國, 我是中國人, 只關心中國, OK ?
是中國人的話, 為何用美國思想來關心中國. 用美國思想討論時又不想提出美國思想的虛偽之處?

引用:

完全唔知你講乜, 道咩歉?
中國不搞政黨輪替, 一黨專政一早已寫入國家憲法,  關聯合聲明同香港咩事?
香港政制, 是依據基本法, 亦與多黨輪替執政一毛錢關係也沒有

基本法留下比較寬鬆既空間, 是因為80, 90年代既歷史原因, 不想香港因為回歸引起大震盪
但有人利用中央對香港寬鬆,把香港變成反共基地, 導致回歸後發生多次經濟及政治事件, 最後發生黑暴, 中央才出手撥亂反正.

引用:
原帖由 cortet 於 2022-11-3 15:12 發表

星加坡呢?
對.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]